17.9 C
Amsterdam

China, of toch Bill Gates? 5 wilde theorieën over wie er ‘achter’ corona zit

Lees meer

Waar wetenschappers denken dat de corona-uitbraak is begonnen door een ongelukkige overdracht van het virus via een vleermuis op een Chinees, zetten sommigen daar vraagtekens bij.

Eerder zetten wij enkele geestelijken op een rij die met afwijkende verklaringen komen. Maar zij zijn lang niet de enigen die het oneens zijn met wat de wetenschap vertelt. Ook uiterst rechtse Amerikanen zijn bedreven in het verspreiden van uiteenlopende theorieën over het coronavirus, schrijft the New York Times.

Zo twitterde Bernard Kerik, voormalig hoofd van de politie van New York en een fervente Trump-aanhanger: ‘Waarom heb ik het gevoel dat deze hysterie is geschapen om het land te destabiliseren, en de ongeëvenaarde en historische economische successen van president Trump te vernietigen?’

De National Rifle Association was woedend op burgemeester Deborah Frank Feinen van het stadje Champaign in de staat Illinois. Champaign had namelijk de noodtoestand uitgeroepen. Volgens de schietclub zouden ‘anti-schietextremisten’ het Amerikaanse grondrecht om wapens te dragen willen ondermijnen.

The New York Times noemt ook de evangelische voorganger Rodney Howard-Browne. Deze voorganger preekte onlangs dat tegenstanders van de natiestaat de Wereldgezondheidsorganisatie gebruiken om de nationale staten te ondermijnen. ‘Er zullen gedwongen inentingen zijn’, met als doel ‘zo veel mogelijk mensen te doden’.

Eerder wilden ‘ze’ hun zogenaamde snode plannetjes tevergeefs verwezenlijken via een roep om internationale klimaatmaatregelen, aldus Howard-Browne. Hij is een goede bekende van Trump en was zelfs in het Witte Huis om met de president te bidden.

Ook volgens de NGO Open Democracy gebruiken radicaal-rechtse politieke commentatoren de coronacrisis om complottheorieën, nepnieuws en vreemdelingenhaat te verspreiden. Open Democracy is de organisatie van de Hongaars-Amerikaanse miljardair en filantroop George Soros.

Zo denkt de radicaal-rechtse commentator Josh Bernstein dat de uitbraak van COVID-19 in Amerika eigenlijk een samenwerking is tussen de Democraten en de Chinezen, rapporteert Open Democracy. Bernstein ziet een gedeelde motivatie bij de zowel de Democratische Partij als China: voorkomen dat Trump zijn rallies kan houden en wordt herkozen als president van de Verenigde Staten.

Open Democracy wijst op nog een theorie in omloop waarin het virus wordt gezien als methode om Trump te stoppen. Volgens de zogeheten ‘QAnon’-theorie, in beweging gebracht door verschillende social media-gebruikers, zitten niet de Democraten of de Chinezen achter het virus, maar Bill Gates.

Dat zit zo: Trump zou eigenlijk door het leger naar voren zijn geschoven om de natie te redden van een geheim genootschap van, jawel, pedofiele Satanisten waarin ook het steenrijke Microsoft-icoon zich zou begeven.

Allemaal onzin, aldus Open Democracy: ‘Deze complottheorieën wijzen naar angsten die typisch zijn voor rechts wat betreft globalisering, multiculturalisme en het geloof in overheidssamenzweringen op de schaal van een ‘Nieuwe Wereldorde.’

- Advertentie -