17.9 C
Amsterdam

CIDI en NIW boos op Volkskrant-cartoonist vanwege ‘antisemitische’ cartoon

Lees meer

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en het Nieuw Israëlitisch Weekblad (NIW) zijn woedend op de Volkskrant. Dit komt door de nieuwste cartoon van Jos Collignon, die antisemitisch zou zijn. De cartoonist zegt zich van geen kwaad bewust te zijn.

In de cartoon, die gisteren in de Volkskrant stond, is de Britse Labourleider Jeremy Corbyn te zien. Corbyn wordt door zijn tegenstanders van antisemitisme beschuldigd. Collignon tekende de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die op het punt om Corbyn te stenigen. Netanyahu heeft in zijn andere hand een dagvaarding vast, omdat hijzelf beschuldigd wordt van corruptie. Corbyn zegt: ‘Hij die zonder zonde is, werpe de eerste steen.’

Collignon lijkt met zijn cartoon partij te kiezen voor Corbyn. Die is een stevige criticus van Israël, maar ontkent een antisemiet te zijn. Sinds zijn aantreden als Labourleider in 2015 is Corbyn door zijn tegenstanders meerdere malen van antisemitisme beschuldigd. Ook zou hij te weinig doen om antisemitisme in zijn partij aan te pakken.

Het NIW schrijft: ‘Het gaat de critici die zich tegen de cartoon van Collignon keren niet om het feit dat de tekenaar Netanyahu belachelijk maakt, maar de grote onrust over Labour bagatelliseert. Dat hij daarvoor ook nog eens een tekst van Jezus gebruikt, alsof Corbyn ‘de messias’ zou zijn, ligt bij vele Joodse Nederlanders extra gevoelig.’

Het NIW beroept zich op een opiniepeiling van Jewish News, waaruit blijkt dat 87 procent van de Joods-Britse respondenten Corbyn ziet als antisemitisch. 47 procent van de respondenten overweegt bovendien te emigreren als Corbyn premier wordt.

Wetenschappers concludeerden vorige maand dat Labour geen antisemitische partij is en dat tegen Corbyn een heksenjacht wordt gevoerd. Volgens hen hebben zich wel antisemitische incidenten in de Labourpartij voorgedaan, maar worden deze enorm opgeblazen. Dat Labour niet tijdig en adequaat hierop heeft gereageerd ligt aan het interne functioneren van de partij. Corbyn treft geen blaam, stellen de wetenschappers.

Collignon, die in zijn cartoons regelmatig Israël op de korrel neemt, ‘loopt vaker langs het randje als het om antisemitisme gaat’, stelt het NIW. In 2012 kreeg Collignon een strafklacht aan zijn broek vanwege een cartoon over Geert Wilders die antisemitisch zou zijn. Ook werd Collignon aangeklaagd bij de Raad voor Journalistiek. Collignon tekende voor de Volkskrant een hand die geld in de binnenzak van Wilders stopt, waarna de PVV-voorman in het Hebreeuws bedankt: ‘Dank u beleefd en maakt u zich geen zorgen.’ De cartoonist werd toen niet veroordeeld.

Vanwege Collignons nieuwste cartoon heeft het CIDI een brief gestuurd naar de redactie van de Volkskrant en een artikel op de eigen site gepubliceerd. In zijn reactie op het CIDI ontkent Collignon een antisemitische tekening te hebben gemaakt: ‘Bij beschuldigingen van antisemitisme is de Israëllobby nooit ver weg. (…) Bij elke tekening met begrip voor het internationale recht en de Palestijnse bevolking en met afkeer van rechtse houwdegens die het voor het zeggen hebben, krijg ik u op mijn dak.’

- Advertentie -