19.3 C
Amsterdam

CIDI ziet forse toename antisemitische incidenten

Lees meer

Volgens het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) is het aantal antisemitische incidenten in ons land explosief gestegen, met maar liefst 818 procent. 

CIDI berekende dit hoge percentage door het aantal antisemitische incidenten van na 7 oktober te vergelijken met het maandgemiddelde van de afgelopen drie jaren. Volgens CIDI is die piek van antisemitisme ook in andere landen te zien: het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. Daar steeg het aantal antisemitische incidenten na 7 oktober ook explosief.

Vooral op scholen is er volgens CIDI sprake van Jodenhaat. Zo werd er volgens CIDI een Joodse jongen op school bedreigd met een mes en met een fles op zijn hoofd geslagen, terwijl de daders hem uitscholden voor ‘kankerjood’. Een Israëlisch meisje hoorde naar verluidt twee klasgenoten zeggen: ‘Als er een kankerjood op deze school zit, dan ga ik hem doodschieten, dat soort wil ik hier niet op school.’ CIDI zegt dat meerdere Joodse leerlingen voor ‘kankerjood’ zijn uitgemaakt op school en dat leerlingen de Hitlergroet hebben gemaakt. Daarnaast zijn leerlingen, aldus het CIDI, gepest via WhatsApp en op social media.

Joodse organisaties en personen zijn volgens CIDI overvallen met antisemitische e-mails en privéberichten. Het gaat om berichten als ‘Zoals van huichelachtige joden te verwachten, is het ziekenhuis in Gaza gebombardeerd. Wat een walgelijk volk zijn jullie toch’ en ‘Juist met een verleden als overlevenden van de Holocaust moeten jullie beter weten, maar jullie zijn geen haar beter’. Ook zouden er dreigende telefoontjes zijn gepleegd, waarin onder meer zou zijn gezegd dat Adolf Hitler zijn werk had moeten afmaken.

CIDI heeft tien aangiftes gedaan. Een aangifte was tegen het onder jongeren populaire Instagramaccount Cestmocro, omdat die ‘zwaar antisemitische post niet verwijdert’.

Naar eigen zeggen heeft CIDI kritiek op Israël niet meegenomen in de cijfers. Ook heeft de organisatie antisemitische leuzen op social media niet meegeteld, behalve als ze via een privébericht zijn verstuurd.

Het CIDI maakt zich grote zorgen. ‘Hoewel we tijdens eerdere conflictperiodes een stijging zagen in het aantal antisemitische incidenten was deze nooit eerder zo significant als nu. Het is zeer zorgelijk dat Joden in Nederland verantwoordelijk worden gehouden voor conflicten die zich afspelen in het Midden-Oosten. Het lijkt alsof Israël wordt gebruikt om Joden mee te slaan. Aloude complottheorieën worden gerecycled en zijn terug van nooit weggeweest.’

Volgens critici is het CIDI geen neutrale organisatie, omdat het centrum ook een lobbyorganisatie van Israël is. Het CIDI staat achter de Israëlische aanvallen op de Gazastrook, waarbij nu meer dan 10.000 Palestijnse burgers zijn omgekomen, waaronder 4.000 kinderen. Ook hanteert het CIDI de omstreden IHRA-definitie van antisemitisme, die volgens critici Israëlkritiek ten onrechte framet als antisemitisme.

- Advertentie -