17.4 C
Amsterdam

Citaat NOS-hoofdredacteur ‘uit de context gehaald’

Lees meer

Giselle van Cann, hoofdredacteur van NOS N­ieuws, kreeg gister kritiek vanwege een citaat op X dat ‘iedere terrorist ook een vrijheidsstrijder’ is. Volgens Van Cann is haar uitspraak uit de context gehaald, bericht Metro Nieuws.

Op zaterdag 2 december was Van Cann in gesprek met Coen Verbraak in het radioprogramma ‘De Publieke Tribune’. Toen Verbraak haar vroeg naar de dilemma’s waarmee zij als hoofdredacteur worstelt, vertelde Van Cann over welke woorden je moet gebruiken als je de oorlog in de Gazastrook verslaat. ‘In gespannen situaties, en dat is een oorlog per definitie, zijn dat dilemma’s waar je op een redactie heel veel over discussieert. Daar maak je een keuze in.’

Zorgvuldigheid is heel belangrijk, volgens Van Cann. ‘Hoe noem je wat? Heb je het over gevangenen versus gijzelaars? Daar krijgen we veel ‘feedback’ op, laat ik het zo zeggen.’ Daarna zei ze, ter illustratie van haar pleidooi, dat ‘iedere terrorist ook een vrijheidsstrijder is’.

Over die laatste uitspraak is nu veel commotie ontstaan. Tijdens de uitzending zaterdag zelf niet, maar wel daarna toen NPO Radio 1 haar uitspraken op X uitlichtte. ‘Iedere terrorist is ook een vrijheidsstrijder’, aldus Giselle van Cann, hoofdredacteur van NOS Nieuws’, stond er te lezen in het bericht dat maandag op X werd geplaatst en in enkele uren tijd bijna 400.000 keer werd bekeken. Criticasters meenden dat Van Cann hiermee het geweld van Hamas op 7 oktober zou vergoelijken.

NPO Radio 1 besloot de reacties op het bericht uit te zetten, vanwege de storm van verontwaardiging die de uit de context gelichte uitspraken van Van Cann hadden opgeroepen. ‘De reacties onder deze tweet zijn beledigend, opruiend en dragen daarmee niet bij aan een constructieve dialoog over dit onderwerp. Daarom sluiten wij de mogelijkheid om op dit bericht te reageren.’ Later werd het bericht zelfs verwijderd, omdat het niet goed gekozen zou zijn. ‘Het is uit context gehaald en geen juiste weergave van het genuanceerde gesprek van afgelopen zaterdag’, aldus NPO 1.

Sommige accounts op X, waaronder Joods.nl, hebben het gewraakte videofragment bewaard, omdat dit zou bewijzen hoe vooringenomen de NOS zou zijn. Criticasters ter rechterzijde vinden de NOS-verslaglegging over de Gazaoorlog te pro-Palestijns; criticasters ter linkerzijde daarentegen vinden de NOS te pro-Israël.

- Advertentie -