7.6 C
Amsterdam

COA waarschuwt: straks slapen mensen weer buiten in Ter Apel

Lees meer

Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zullen er straks weer mensen buiten moeten slapen in Ter Apel, tenzij gemeenten snel asielplekken voor minderjarige alleenreizende asielzoekers beschikbaar stellen.

COA-bestuurder Joeri Kapteijns stelt in het Algemeen Dagblad dat het COA eind dit jaar vijfduizend jongeren moet opvangen. ‘En daarvoor zoeken we de komende maanden nog 2500 plekken. Dat komt neer op vijftig nieuwe locaties, want we vangen bij minderjarigen kleinschalig op.’

De situatie dreigt in maart echt penibel te worden. Mogelijk kampt het COA halverwege die maand al met een tekort aan tweehonderd bedden. Dat komt omdat veel asielzoekers nu tijdelijk in hotels worden opgevangen, en die willen straks weer toeristen ontvangen. Tanno Klijn van voogdijorganisatie Nidos: ‘Dan moet jongeren straks weer op een stoel in de wachtruimte in Ter Apel overnachten.’

Nidos heeft moeite met het vinden van opvanglocaties voor statushouders, vertelt Klijn. Hij zegt dat er nu 145 kinderen op de wachtlijst staan. Elke maand komen daar twintig bij. Hij eist dat gemeenten over de brug komen met eengezinswoningen of woongroepen, waar Nidos vier tot twaalf jonge statushouders in kunnen onderbrengen.

Vorig jaar sprak de rechter uit dat de opvang voor asielzoekers die alleen reizen onmiddellijk moet worden verbeterd, en ook dat mensen niet meer in de crisisnoodopvang mogen worden ondergebracht. Staatssecretaris Eric van der Burg geeft echter aan dat het nog niet lukt met het verbeteren van de opvang. In Ter Apel mogen slechts 55 alleenreizende jongeren worden opgevangen, maar vorige week waren dit er 106.

- Advertentie -