6.3 C
Amsterdam

‘Corona leidt tot discriminatie Turkse en Marokkaanse Nederlanders’

Lees meer

De coronacrisis leidt tot meer discriminatie tegen etnische minderheden en ouderen. Dat stelt Discriminatie.nl, de landelijke vereniging van antidiscriminatievoorzieningen. ‘Het is een mensenrecht om niet gediscrimineerd te worden, ook in tijden van crisis’, zegt voorzitter Frederique Janss.

Er kwamen alleen al drieduizend meldingen binnen over het lied Voorkomen is beter dan Chinezen, dat in februari op Radio 10 te horen was. In de periode februari-april kwamen er los hiervan nog 139 corona-gerelateerde meldingen binnen, zegt Discriminatie.nl in een nieuw rapport.

De meeste meldingen gaan over discriminatie tegen mensen met een ‘Oost-Aziatisch uiterlijk’. Omdat het coronavirus eerst in China opdook, worden deze mensen tot zondebok bestempeld. Ze worden uitgescholden op straat en niet geholpen in een winkel. Er verschenen racistische leuzen op de muren van een studentenflat.

Ook bedreigingen en fysiek geweld komen voor. Volgens Discriminatie.nl hebben sommigen aangegeven dat ze zich niet meer veilig voelen op straat.

Discriminatoire voorvallen beperken zich niet alleen tot deze groep, aldus Discriminatie.nl. De vereniging ontving ook meldingen van mensen met een Oost-Europese, Turkse of Marokkaanse achtergrond. Daarnaast zijn er meldingen gedaan over het aanspreken en beboeten van mensen met een donkere huidskleur vanwege het samenscholingsverbod, terwijl dit niet zou gebeuren met groepen witte mensen.

Een van de meldingen gaat erover dat in nieuwsberichten over corona veel migranten met een hoofddoek te zien zouden zijn. Ook Denk-Kamerlid Farid Azarkan maakte zich hier eerder zorgen over.

Maatregelen die bedoeld zijn om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan werken soms ook discriminatie in de hand, zegt Discriminatie.nl.

Zo hebben mensen met een beperking gemeld dat ze niet tot de supermarkt worden toegelaten omdat ze vanwege hun rolstoel of krukken het verplichte winkelwagentje niet kunnen gebruiken. Daarnaast kreeg Discriminatie.nl meldingen over winkels waar kinderen niet welkom zijn of waar je uitsluitend met pin kan betalen.

Er zijn ook meldingen gedaan door ouderen. Onder meer een uitspraak van Jort Kelder – ‘We zijn 80-plussers die te dik zijn en gerookt hebben aan het redden’ – valt bij hen niet in goede aarde. Ouderen geven aan dat ze het gevoel krijgen niet meer mee te tellen.

- Advertentie -