5.9 C
Amsterdam

Cyprus wil Turkije onder druk zetten

Lees meer

Cyprus wil dat Duitsland Turkije onder druk zet om de vereniging van het verdeelde eiland nieuw leven in te blazen. Zo meldt de nieuwssite Turkish Minute.

De Cypriotische president Nikos Christodoulides belde met zijn Duitse college Frank-Walter Steinmeier, omdat die goede banden zou onderhouden met NAVO-bondgenoot Turkije. ‘Onze boodschap is dat de sleutel voor de oplossing van de Cypriotische verdeeldheid in Ankara ligt’, aldus Christodoulides.

Onlangs verlengde de VN de vredesmissie op Cyprus die er kwam nadat Turkije in 1974 het noorden van het eiland had bezet. Sindsdien is het eiland verdeeld in een Turks en Grieks deel. De VN dringt erop aan dat de twee kanten het ‘moment aangrijpen’ om tot een federale oplossing te komen.

Steinmeier is van mening dat de wijze waarop Turkije zich gedraagt op het eiland, waar ongeveer 30.000 Turkse militairen zijn gestationeerd, moet worden meegenomen in een ‘algehele beoordeling van de Turks-Europese verhoudingen’. Andere Europese lidstaten zouden ook Cyprus ter sprake moeten brengen in de banden die ze aangaan met Turkije.

Turkije en het bezette Noord-Cyprus (dat alleen door Turkije wordt erkend) streven steeds minder naar een vredesoplossing binnen een verenigde federale structuur. Daartegenover wordt een tweestatenoplossing geplaatst.

- Advertentie -