11.2 C
Amsterdam

D66 en Verenigd Links: dubbele nationaliteit moet kunnen

Lees meer

Als het aan D66 of Verenigd Links (GroenLinks-PvdA) ligt, wordt het mogelijk een andere nationaliteit te hebben naast de Nederlandse. De partijen hebben een wetsvoorstel uitgewerkt dat na de verkiezingen van 22 november wordt behandeld. Zo meldt de nieuwssite MSN.

In het buitenland wonende Nederlanders verliezen nu nog hun nationaliteit als zij officieel burger worden van een ander land. Omgekeerd verliezen ook immigranten in principe de nationaliteit van hun moederland als ze Nederlands burger worden.

In sommige gevallen is een tweede paspoort wel toegestaan, bijvoorbeeld als iemand met een buitenlands paspoort trouwt met een Nederlander.

‘Nederlanders wordt momenteel de vrijheid ontnomen om hun leven op te bouwen in het buitenland’, vinden de indieners van de initiatiefwet Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Attje Kuiken (GroenLinks-PvdA).

Er wonen ongeveer een miljoen Nederlanders die wonen of werken in het buitenland, zeggen de partijen, en dit aantal blijft groeien.

In Nederland is het hebben van een dubbele nationaliteit een heikele kwestie. De rechterkant van het politieke spectrum, met name de PVV, is al jaren voor een verbod. Het hebben van een dubbele nationaliteit zou dubbele loyaliteiten met zich meebrengen, waaronder een zogenoemde loyaliteit aan ‘onvrije landen.

Toch is een verbod voor veel mensen (bijvoorbeeld Marokkanen) met een dubbele nationaliteit, praktisch onmogelijk, omdat het land dat niet toestaat. Zij kunnen er niks aan doen dat ze een dubbele nationaliteit hebben, en vinden dat een document, niks zegt over het al dan niet hebben van dubbele loyaliteiten.

- Advertentie -