18.4 C
Amsterdam

D66-Europarlementariër legt krans bij Tula-herdenking Curacao

Lees meer

De Nederlandse Europarlementariër Samira Rafaela (D66) zal vandaag namens het Europees Parlement een krans leggen tijdens de jaarlijkse Tula-herdenking op Curacao.

Tula was de leider van de Curacaose slavenopstand van 1795. De opstand strandde na een maand en Tula werd op gruwelijke wijze geëxecuteerd.

Het idee om namens het Europees Parlement een krans te leggen komt van Rafaela zelf, vertelt ze aan de website Curacao.nu: ‘Tula is voor mij ook echt een persoonlijke verzetsheld. ik ben met hem opgegroeid en weet veel van hem.’

Ook onderstreept Rafaela het belang van dit soort herdenkingen voor Europa. ‘Het herdenken van ons slavernijverleden in en vanuit Europa moet structureel gebeuren en is ook onderdeel van het antidiscriminatie- en racismeplan van Europa. Vooral van belang is het erkennen van de invloed die het slavernijverleden heeft op de huidige samenlevingen.’

Een Kamerdelegatie zal ook op de Tula-herdenking aanwezig zijn. Negen Kamerleden maken een tour door Suriname en de Caraïben, ter voorbereiding op het herdenkingsjaar 2023, wanneer wordt herdacht dat de slavernij 160 jaar geleden is afgeschaft. De VVD, de grootste fractie in de Tweede Kamer, is er niet bij. De reis heeft volgens VVD-parlementariër Pim van Strien onvoldoende meerwaarde, zegt hij tegen de NOS.

- Advertentie -