13.3 C
Amsterdam

D66, GroenLinks en ChristenUnie willen studie slavernijverleden Delft

Lees meer

D66, GroenLinks en de ChristenUnie in de gemeenteraad van Delft willen een onderzoek naar slavernijverleden van deze stad. Bert van der Woerd van de ChristenUnie gelooft dat de meeste Delftenaren hier niet eens van weten, zegt hij tegen AD Delft.

Er hoeven geen straatnamen van de muur en beeltenissen van VOC-panden af worden gehaald. ‘Het is absoluut niet de bedoeling om onze geschiedenis omver te gooien’, zegt D66-raadslid Melanie Oderwald. Maar ze vind het belangrijk om te bekijken ‘hoe die zwarte bladzijde van de geschiedenis heeft doorgewerkt op de samenleving en racisme van nu’.

GroenLinks-raadslid Cheraldine Osepa had grote moeite met de viering van het ‘Delftse Gouden Eeuwjaar’ van twee jaar geleden. ‘De term ‘Delfts Goud’ in relatie tot de Gouden Eeuw had wat mij betreft ook best ‘Delfts Fout’ mogen zijn. Al die stickers en vlaggetjes over de Gouden Eeuw in Delft hebben me bijzonder gestoord’, zegt ze.

Eerder werd in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht diepgaand onderzoek verricht naar het eigen slavernijverleden. Onderzoek naar het Utrechtse slavernijverleden onthulde dat feministische icoon Belle van Zuylen een aanzienlijk aandeel van haar rijkdom dankte aan de slavernij.

- Advertentie -