22.9 C
Amsterdam

‘Dankzij Taliban geen pro-Turkse Syrische strijders naar Afghanistan’

Lees meer

De Taliban zetten met hun snelle verovering van Afghanistan een streep door Turkse plannen om Syrische huursoldaten naar de luchthaven van Kabul te sturen, aldus het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR).

Volgens SOHR, dat zich zegt te baseren op ‘zeer betrouwbare’ bronnen, heeft de Turkse inlichtingendienst MIT de pro-Turkse Syrische facties verteld de voorbereidingen stop te zetten om Syrische huursoldaten naar Kabul te sturen.

Leden van de Turkse inlichtingendienst ontmoetten op 24 juni vertegenwoordigers van rebellengroeperingen in Syrië om de rekrutering van tweeduizend strijders te bespreken, meldden Syrisch-Koerdische media al in juli. Turkije en Amerika onderhandelden die maand over een voorstel van Turkije om de luchthaven van Kabul te beheren en te beveiligen.

Aanvankelijk had de MIT de jihadistische Hamza-divisie en andere facties die opereren onder de vlag van het Syrische Nationale Leger gevraagd om honderden strijders klaar te stomen, die de internationale luchthaven in de Afghaanse hoofdstad zouden moeten beschermen. Dit zeggen de bronnen waarop SOHR zich baseert. Vervolgens ‘hadden verschillende facties geweigerd hun strijders naar Afghanistan te sturen’, omdat ze geen gevechten wilden met hun ‘broeders’ van de snel oprukkende Taliban.

Turkije heeft in conflictgebieden vaker Syrische strijders als huurlingen ingezet. Zo doken ze op in de Libische burgeroorlog en in de oorlog tussen Armenië en Turkije’s bondgenoot Azerbeidzjan om Nagorno-Karabach.

Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten is in 2006 opgericht als informatiebureau, om de mensenrechtenschendingen in Syrië te documenteren. Cijfers van de organisatie over het aantal burgerdoden in Syrië worden door westerse nieuwsmedia gebruikt.

- Advertentie -