8 C
Amsterdam

De Balie wordt een gebedshuis, maar zal een rechter dit ook serieus nemen?

Lees meer

Het Amsterdamse debatcentrum De Balie wordt een gebedshuis. Op deze manier protesteert directeur Yoeri Albrecht tegen de coronaregels. Kerken, moskeeën en synagogen mogen immers wél open zijn tijdens de lockdown, in tegenstelling tot debatcentra.

‘Gedreven door een diepgeworteld geloof in de open samenleving richtten wij het Levensbeschouwelijke Genootschap de Gemeenschap der Rede op’, schrijft de Balie in een statement. En Albrecht twittert: ‘In regelmatige bijeenkomsten vieren we de eredienst van democratie en rechtsstaat, van rede en troost.’

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers is kritisch. Hij is ‘positief’ over de oprichting en noemt dit sarcastisch een ‘mooie en dappere stap’, maar zegt ook dat De Balie in het vervolg nul euro overheidssubsidie krijgt en het geld dat het debatcentrum wel krijgt moet weggeven aan de mensen die het minder hebben.

Volgens Teunis van Kooten, gepromoveerd op de positie van het kerkgenootschap binnen de Nederlandse rechtsorde, is de kans klein dat de rechter De Balie als kerkgenootschap zal beschouwen.

‘Nederland kent geen formele erkenningsprocedure van kerkgenootschappen, waardoor vooraf niet juridisch zeker is of werkelijk sprake is van een kerkgenootschap’, vertelt hij aan het Reformatorisch Dagblad. De wettelijke uitzonderingsmogelijkheid geldt voor kerkdiensten en dus niet voor allerhande andere activiteiten die een kerkgenootschap organiseert, merkt hij ook op.

Van Kooten ziet parallellen met de rechterlijke uitspraak over de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster. ‘De rechter merkte de daarin aangehangen opvattingen niet aan als een serieus geloof of godsdienst.’

- Advertentie -