13.8 C
Amsterdam

De lijst van Nida is bekend. Wat wil deze ‘islamitisch geïnspireerde’ partij?

Lees meer

De naar eigen zeggen ‘door de islam geïnspireerde’ partij Nida presenteerde gisteren haar kandidatenlijst, aangevoerd door het Rotterdamse ex-raadslid Nourdin el Ouali (foto). Maar waar staat deze partij – tot dusver enkel lokaal actief in Rotterdam, Den Haag en Almere – nu eigenlijk landelijk voor? Wij doken in het verkiezingsprogramma.

‘Twintig jaar lang groeide onze generatie op in een politiek die islam en diversiteit ziet als probleem’, aldus het programma. ‘We geloven in een nieuwe generatie die opgroeit met islam en diversiteit als inspiratie voor de oplossing.’ De strijd tegen moslimhaat en een pleidooi voor meer islam in de publieke ruimte lopen als een rode draad door het verkiezingsprogramma heen.

Nida wil meer ruimte voor religie in de samenleving, in het bijzonder voor de islam. De partij pleit onder meer voor een ‘recht op gebed en bezinning’ in wetgeving en cao’s, een hoofddoekrecht voor politieagentes, een nationaal Museum voor Wereldreligies en Levensbeschouwing, een ‘nationale maand van bezinning en ontmoeting’, stilteruimtes in winkelcentra. Ook wil Nida wereldreligies en levensbeschouwing als verplicht examenvak.

Partijleider Nourdin el Ouali kwam eerder in het nieuws toen hij voorstelde om islamitische organisaties die in Frankrijk dreigden te worden verboden ‘een veilig toevluchtsoord’ te bieden.

Nida wil dat godslastering harder wordt aangepakt. ‘Grenzen worden bewust opgezocht en overschreden. In 2013 werd zelfs het verbod op godslastering afgeschaft. NIDA pleit voor een herleving en belichting van deze ethische grenzen. (…) Het OM dient deze zaken vaker en consequenter op te pakken en aan te pakken, zodat er duidelijke jurisprudentie ontstaat.’ De partij steunde een recente petitie om het beledigen van Mohammed strafbaar te stellen.

Verder wil de partij een ‘Parlementaire commissie moslimhaat en islamofobie’ in het leven roepen, De commissie lijkt een reactie te zijn op de Parlementaire ondervragingscommissie ongewenste beïnvloeding uit onvrije landen, die begin vorig jaar moskeebestuurders ondervroeg. ‘Het is de hoogste tijd dat bestuurders, politici, politieke partijen en beleidsmakers in alle ernst geconfronteerd worden met een kritische spiegel, waarna de nodige conclusies worden getrokken.’

Nida is ook voor een actiever diversiteitsbeleid in de zorg. Zorgmedewerkers moeten meer rekening houden met de culturele achtergrond van cliënten, wiens rechten wettelijk beschermd moeten worden door een zogenoemde ‘diversiteitseis’. Ook moet medisch onderzoek in Nederland zich meer focussen op de bestrijding van ziektes als sikkelcelziekte en thalassemie, die enkel bij niet-witte personen voorkomen.

De partij is ook voor minder reclame, om zo het consumentisme tegen te gaan. In plaats van reclames moeten er ‘positieve campagnes’ komen. ‘We delen inspirerende en ontroerende verhalen en levenslessen van Nederlanders in al hun veelkleurigheid, van bijzonder tot alledaags. Zo creëren we nieuwe verbindingen.’

Nida wil alcoholreclame helemaal verbieden en consumptie zo veel mogelijk aan banden leggen. Supermarkten mogen geen alcohol meer verkopen en alcoholvrije horecagelegenheden en uitgaansmogelijkheden moeten gestimuleerd worden. Verder moet het accijns op alcoholproducten fors omhoog.

Net als de ChristenUnie en de SGP is Nida voor een beperking van de abortusvrijheid. De partij is ‘voor een beperking van de wettelijke wekengrens voor abortus tot uiterlijk het moment van levensvatbaarheid. Uitsluitend in levensbedreigende situaties kan hiervan afgeweken worden’.

Nida wil een ‘doorlichting van schadelijke etnische en religieuze bias bij politie en justitie’. Zij zouden zich bij de aanpak van criminaliteit en radicalisering schuldig maken aan het racialiseren en islamiseren van problemen. Een staatssecretaris voor Inclusie & Anti-Discriminatie zou discriminatie in de zorg, het onderwijs en de woning- en arbeidsmarkt moeten aanpakken.

Zwarte Piet moet worden verboden, stelt Nida. Er moet een onderzoek gedaan worden naar herstelbetalingen aan nazaten van tot slaaf gemaakten. Geschiedenisboeken en de publieke ruimte moeten ‘gedekoloniseerd’ worden.

Nida vindt dat het Nederlandse buitenlandbeleid zich beperkt tot actieve hulp aan en aandacht voor christenen, LHBTI’ers en atheïsten. Nederland moet meer opkomen voor moslims.

Verder is Nida voor het berechten van onder andere George W. Bush en Tony Blair vanwege hun rol in de ‘War on Terror’, een ruimhartig vluchtelingenbeleid en een ‘éénstaatoplossing’ voor Palestina. Ook hekelt de partij de Nederlandse opstelling tegenover Egypte en Turkije, omdat ons land de coups daar (in respectievelijk 2013 en 2016) stilzwijgend zou hebben gedoogd.

Ten slotte is Nida voor een linkse sociaaleconomische politiek. Voorstellen zijn onder andere een 30-urige werkweek, hogere lonen en experimenteren met het basisinkomen.

- Advertentie -