Volgens de Indiaas-Britse food-journalist Raj Patel, tevens professor aan een universiteit in Texas, is de Amerikaanse appeltaart het product van kolonialisme en slavernij. Zijn opinieartikel in de Britse krant the Guardian verscheen al op 1 mei, maar ging de afgelopen dagen werkelijk viral op social media.
In zijn artikel betoogt Patel dat de appeltaart is ontstaan uit Amerikaans kolonialisme en slavenarbeid, terwijl in de verbeelding van de Amerikaanse gemeenschap het gerecht is getransformeerd tot een symbool van huiselijkheid.
Hij vervolgt: ‘De appeltaart is net zo Amerikaans als gestolen land, rijkdom en arbeid.’ Suiker kwam immers uit de Franse koloniën en appels reisden volgens Patel in de zestiende eeuw met de Spaanse kolonisten naar het westelijk halfrond.
Het artikel van Patel gaat viral op social media. Sommige social mediagebruikers zijn woedend, anderen vinden zijn betoog wel amusant en weer anderen zijn het voor 100 procent met de professor eens.
‘Gezond verstand zal zegevieren en de holy woke-beweging zal de geschiedenisboeken ingaan als een zielige poging van middelmatigheid op zoek naar status’, schrijft een twitteraar.
Terwijl veel mensen honger lijden gaat het debat over ‘voedselrechtvaardigheid’ vandaag over de vraag of een appeltaart racistisch is, merkt een andere twitteraar cynisch op.
Weer een andere twitteraar kan de humor er wel van inzien. Hij grapt dat de appeltaart pas racistisch is als je hem – iets bruiner – weer uit de oven haalt.
Andere Twitter-gebruikers vinden Patels betoog echter geweldig, zoals de Amerikaanse wetenschapper Naomi Hossain. Zij twittert dat Patel ‘op briljante wijze de diepe wortels van honger en onrecht’ blootlegt.