14.5 C
Amsterdam

Betoging tegen Turkse gijzeling van SP’er Memis

Lees meer

Vanochtend demonstreerden enkele tientallen Nederlanders voor de vrijlating van Murat Memis op het Museumplein in Amsterdam, voor de deur van het Turkse consulaat.

Memiş is raadslid en voorzitter van de SP-afdeling in Eindhoven en werd eind april in Turkije gearresteerd. ‘Hij wordt verdacht van het lid zijn en/of propaganda voeren voor een terroristische organisatie (PKK)’, meldde de Eindhovense burgemeester John Jorritsma hier vorige week over.

De demonstratie is op poten gezet door de SP. Naast vele SP-leden was ook de familie van Murat Memis aanwezig. ‘Het gaat hier om een democratisch gekozen Nederlandse volksvertegenwoordiger die in Turkije wordt vervolgd om de dingen die hij in Nederland zegt of heeft gedaan. Turkije heeft geen enkel recht Murat vast te houden. Nederland moet daarom, tot op het hoogste niveau, alles in het werk stellen voor zijn vrijlating, net als die van andere politieke gevangen’, stelt de SP Amsterdam op Facebook.

SP-Kamerlid Sadet Karabulut was een van de sprekers op de demonstratie. Vorige week vroeg ze, met steun van het gehele parlement, een Kamerdebat aan met minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) over deze kwestie. Dit debat staat gepland voor volgende week.

- Advertentie -