14.2 C
Amsterdam

Den Haag: geroyeerde Denk-lijsttrekker begint nieuwe partij

Lees meer

De bij Denk geroyeerde lijstrekker Abdoel Haryouli wil volgend jaar alsnog meedoen aan de Haagse gemeenteraadsverkiezingen. Dat doet hij dan als lijstrekker van de nieuw opgerichte partij Haags Belang, meldt Haryouli zelf bij Den Haag FM.

Vorige maand vlogen Haryouli en de partijtop van Denk elkaar in de haren met beschuldigingen van ‘afluisterpraktijken’ en ‘racisme’ over en weer.

Denk beticht Haryouli van racistische uitlatingen en heeft daar geheime opnames van gemaakt. ‘Turken en Marokkanen zouden niet op een zwarte lijstrekker stemmen’, zou Haryouli hebben gezegd. Haryouli zelf meent dat zijn uitspraken uit hun verband zijn gerukt en dat het als chantagemiddel wordt gebruikt, opdat hij zijn lijsttrekkerschap opgaf.

Maar nu wil de geroyeerde Haryouli het Haagse stadhuis bestieren met Haags Belang. De  ‘levensgrote afstand’ tussen de burger en de gemeenteraad moet kleiner, vindt hij.

‘De afgelopen jaren hebben we kunnen zien hoe het stadsbestuur weinig of geen aansluiting heeft kunnen vinden op met name kwetsbare groepen mensen in onze stad. Of het nou gaat om corona, de leefbaarheid in kwetsbare wijken, de uitbuiting van arbeidsmigranten of de uitsluiting van mensen met een beperking op de woningmarkt.’

Ondertussen heeft ook de islamitische Partij van de Eenheid zich weer gemeld voor de verkiezingen. Fractievoorzitter Arnoud van Doorn gaf aan dat de ‘ellende bij Denk’ hem tot die beslissing heeft aangezet. Eerder dit jaar zei Van Doorn de politiek vaarwel.

- Advertentie -