23.1 C
Amsterdam

Den Haag: hindoes krijgen eigen as-uitstrooiplek

Lees meer

Aan de Waldorpstraat in het Haagse Laakhavengebied krijgen hindoes een eigen as-uitstrooiplek, meldt Omroep West.

De Haagse wethouder Hilbert Bredemeijer (CDA) tekende gisteren een toestemmingsverklaring, waarmee de hindoegemeenschap in de Hofstad eindelijk haar wens ziet uitkomen.

Voor hindoes is het uitstrooien van de as van de overledene een belangrijke ceremonie. De gedachte is dat de as wordt toevertrouwd aan de elementen waaruit het lichaam voortkomt.

CDA-fractievoorzitter Kavish Partiman, zelf ook hindoe, zegt dat er met de eigen uitstrooiplek ‘een belofte ingelost’ wordt.

Er wonen 40.000 hindoes in Den Haag. Tot nu toe hadden ze geen goede as-uitstrooiplek, waar ze legaal de as van de overledenen konden uitstrooien. Hindoes gingen vroeger soms stiekem naar de binnenwateren om te strooien, met het risico beboet te worden.

Straks kunnen Haagse hindoes ook diensten houden in het Laakhavengebied. Dan kunnen ze ook bloemen en andere natuurlijke producten offeren, door ze in het water te gooien en zo terug te schenken aan de natuur.

Eind vorig jaar kregen hindoes in Rotterdam ook hun eigen as-uitstrooiplek, bij het Eiland van Brienenoord in de Rotterdamse wijk IJsselmonde.

- Advertentie -