21.1 C
Amsterdam

Rotterdam krijgt moslimgraven en as-uitstrooiplek voor hindoes

Lees meer

Rotterdam krijgt een islamitische begraafplaats aan de Maetlinckweg in Rotterdam-Zuid, meldt Dagblad 010. Daarnaast komt er een permanente as-uitstrooiplek voor de lokale hindoegemeenschap bij het Eiland van Brienenoord in de Rotterdamse wijk IJsselmonde.

De gemeente Rotterdam komt op deze manier tegemoet aan wensen vanuit de islamitische gemeenschap en de hindoegemeenschap. Moslims zoeken een begraafplaats met eeuwige grafrust, hindoes willen een plek waar ze de as van hun overleden dierbaren kunnen uitstrooien.

De islamitische begraafplaats in Rotterdam-Zuid zal 2..500 graven bevatten en komt te liggen aan de grens met de Zuiderbegraafplaats. De plek wordt eigendom van de islamitische geloofsgemeenschap, die wordt vertegenwoordigd door de Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR).

Vorig jaar, toen de coronacrisis in Nederland uitbrak, konden moslims hun dierbaren niet meer in Marokko of Turkije begraven, omdat veel vluchten van de baan waren. De behoefte aan een eigen islamitische begraafplaats in de stad, met eeuwige grafrust, werd toen acuut.

Al jaren strooit een groep hindoes de as van gecremeerde dierbaren uit over de Rotterdamse Maas. Dit werd tot nu toe gedoogd door de gemeente, maar de hindoegemeenschap wilde dat de rivier een officiële uitstrooiplek wordt. Dat is nu eindelijk geregeld.

- Advertentie -