20.5 C
Amsterdam

Amsterdam beveiligt moskeeën met onder meer stickers, lampen en papier

Lees meer

Amsterdam probeert moskeeën voortaan beter te beschermen. Er zijn bij 53 moskeeën en andere islamitische instellingen de afgelopen twee jaar aanvullende veiligheidsmaatregelen genomen, schreef burgemeester Femke Halsema vorige week. Ze waren de afgelopen jaren doelwit van vandalisme en bedreigingen.

De maatregelen: onder meer folie op de ramen, schrikverlichting met bewegingscensoren, extra nachtverlichting, anti-inbraakstrips en een brandvertragende laag op houten buitendeuren. Een andere maatregel is, zo blijkt nu, het plaatsen van waarschuwingsstickers: ‘Bewaakt pand – cameratoezicht’.

Denk-lijsttrekker Sheher Khan reageert sceptisch. ‘College 020 gaat moskeeën beveiligen… met een sticker’, twittert hij honend. ‘Mooie’ aanvulling op wat al bekend was, zoals: raampapier (of in de woorden van het college: ‘security-folie’) of lampen (maar wel met supergeavanceerde bewegingsdetectie!). Nu kunnen de moskeeën er wel tegenaan!’

Khan benadrukt dat moskeeën in Amsterdam niet veilig zijn. ‘De dreiging is er.’ Als voorbeeld noemt hij een moskee in Nieuw-West, die vorige week doelwit was van een aanval.

‘Een man belde ‘s ochtends aan met een tas in z’n hand (inhoud onbekend). Niemand was gelukkig aanwezig. Daarna trapte hij de deur in en liep weg’, aldus Khan. ‘De moskeegangers waren natuurlijk geschrokken. Waarom belde hij steeds aan en klopte aan bij verschillende deuren om iemand te spreken? En wat had hij in z’n tas? Dat weten we niet.’

Het moskeebestuur heeft aangifte gedaan bij de politie Amsterdam, die de zaak volgens Khan goed heeft opgepakt.

- Advertentie -