9.7 C
Amsterdam

Denk na terreur Frankrijk en Wenen: aanpak moslimhaat verdient prioriteit

Lees meer

Gisteravond organiseerde Denk een paneldiscussie naar aanleiding van de aanslagen in Frankrijk en Oostenrijk: ‘Aanslagen in Europa: Wat betekent dit voor Nederland?’ Denk-lijsttrekker Farid Azarkan, imam Azzedine Karrat en rabbijn Lody van de Kamp, de panelleden van deze avond, vinden allemaal dat de bestrijding van moslimhaat prioriteit verdient.

Denk heeft er grote moeite mee dat als er in Europa een terroristische aanslag plaatsvindt, criticasters naar de islam wijzen. ‘De islam staat voor vrede. Verspreid vrede’, zei Karrat (foto, links). Volgens hem zijn moskeeën hier nu actiever mee bezig dan vroeger, door het organiseren van interreligieuze bijeenkomsten met anderen die spanningen in de samenleving zouden moeten voorkomen.

Volgens Azarkan (foto, rechts) is het belangrijk dat moslims het gevoel krijgen dat ze worden geaccepteerd, maar gebeurt dat niet. Niet alleen moeten moslims na elke aanslag afstand hiervan nemen, zei hij, maar als ze op een democratische manier hun ongenoegen laten blijken over Mohammed-cartoons is het ook niet goed.

De Nederlandse samenleving neemt moslimhaat niet serieus, stelt Azarkan. De Nederlandse politie heeft bovendien onlangs besloten moslimhaat niet meer apart te registreren, maar als een gewoon racistisch misdrijf. Doordat moslims door de samenleving, politiek en de media telkens in een hoek worden gedreven raken jongeren gefrustreerd, zei hij, waardoor sommigen foute dingen gaan doen.

Azarkan ziet overeenkomsten tussen de hedendaagse ‘islamofobie’ en de Jodenvervolging. Rabbijn Lody van de Kamp beaamde dit (foto, midden). ‘Antisemitisme is het haten van Joden; islamofobie gaat over eenzelfde mechanisme richting moslims.’

Het gaat volgens Van de Kamp pas echt fout als het conservatieve midden zich allieert met ‘extreemrechts’, wat in 1933 in Duitsland gebeurde. Hij waarschuwt hiermee impliciet VVD en CDA.

Het Denk-panel organiseerde ook een opiniepeiling getiteld: ‘Hoe reageer jij op een gevoelige spotprent?’ 52 procent van de kijkers gaf aan een petitie te zullen ondertekenen.

Op dit moment loopt er een petitie om het beledigen van de profeet Mohammed strafbaar te stellen. De teller staat nu op zo’n 120.000 handtekeningen.

- Advertentie -