13.4 C
Amsterdam

Denzel Washington speelt Hannibal in nieuwe Netflix-film

Lees meer

De Afro-Amerikaanse acteur Denzel Washington vertolkt de rol van Hannibal in een nieuwe film over de legendarische Carthaagse generaal. Dat maakte productiebedrijf Netflix gister bekend. 

Al jaren zijn er in Hollywood plannen om over Hannibal een film te maken. En Denzel Washington wordt sinds 2002 genoemd als de acteur die de beroemde Carthaagse veldheer moet gaan spelen. Onomstreden is deze keuze niet. Hannibal was niet zwart maar Punisch. Hij was een afstammeling van de Libanese kolonisten die volgens de overlevering in 814 voor Christus in Noord-Afrika de grote handelsstad Carthago stichtten. Dat Hannibal nu door een zwarte acteur gespeeld gaat worden komt volgens critici door de invloed van het afrocentrisme, een pseudowetenschappelijke ideologie die stelt dat de beschaving in Afrika begon, dat witte Europeanen de kennis van deze beschaving hebben gestolen en dat de Egyptische koningin Cleopatra en de Carthaagse generaal Hannibal zwart waren. De afrocentrische Netflix-documentaire Queen Cleopatra van Jada Pinkett Smith flopte eerder dit jaar.

Hannibal Barkas (247-183 voor Christus) was de zoon van Hamilcar Barkas, een Carthaagse generaal die tijdens de Eerste Punische Oorlog (264 voor Christus – 241 voor Christus) de Romeinen bevocht op Sicilië. Tijdens de Tweede Punische Oorlog (218-201 voor Christus) verraste Hannibal de Romeinse Republiek, door met zijn leger en oorlogsolifanten de Alpen over te trekken. Hannibal wist de Romeinse legioenen keer op keer te verslaan in Italië, maar slaagde er niet in om Rome in te nemen, mede omdat corrupte Carthaagse politici hem geen versterkingen wilden sturen.

In 202 voor Christus versloeg de Romeinse generaal Scipio Africanus Hannibal in de slag bij Zama in Noord-Afrika, en moest Carthago een vernederend vredesverdrag ondertekenen. Hannibal vluchtte naar het oosten en trad in dienst van het Seleucidische Rijk in Syrië, Armenië en het kleine Griekse koninkrijk Bithynië in Noordwest-Turkije. Toen de koning van Bithynië van plan bleek om hem uit te leveren aan de Romeinen besloot Hannibal zichzelf van het leven te beroven.

In 146 voor Christus, 37 jaar na Hannibals dood, werd Carthago door de Romeinen verwoest.

- Advertentie -