14.5 C
Amsterdam

Diplomatieke dooi Turkije en Israël: buitenlandministers spreken elkaar

Lees meer

De Turkse minister Mevlüt Cavusoglu (Buitenlandse Zaken) belde gisteren met zijn Israëlische collega Yair Lapid. Dit is het eerste telefoongesprek in dertien jaar tussen Israëlische en Turkse buitenlandministers dat publiek is gemaakt, wat duidt op diplomatieke dooi tussen beide landen.

Volgens Lapid (foto, rechts) ging het gesprek onder meer over zijn gezondheid, omdat hij corona heeft opgelopen.

De verhoudingen tussen Turkije en Israël zijn enorm verslechterd sinds het aan de macht komen van de Turkse president Erdogan. Maar de Turkse president zoekt nu naar een betere verstandhouding met landen in de regio: ook met Armenië, Egypte, Iran, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten zoekt Turkije nu een normalisatie van de diplomatieke betrekkingen.

Afgelopen dinsdag zei Erdogan dat de Israëlische president Isaac Herzog Turkije binnenkort mag bezoeken. Ook sprak hij over de mogelijkheid van een energiedeal tussen Turkije en Israël. Eerder deze maand condoleerde Erdogan Herzog, nadat diens moeder was overleden.

In december vorig jaar zei de Turkse president bovendien zalvende woorden tegen een delegatie Joodse leiders. Hij vertelde dat de relaties met Israël van levensbelang zijn voor de veiligheid en de stabiliteit van de regio. Ook uitte hij zich optimistisch over het verbeteren van de diplomatieke banden van beide landen.

Tot aan de millenniumwisseling macht hadden Israël en Turkije goede banden. Maar Erdogan, uitgesproken pleitbezorger van de Palestijnse zaak, koos een andere koers. Nadat Israëlische veiligheidstroepen een hulpvloot richting Gaza aanvielen en negen Turkse activisten doodden, besloten beide landen hun ambassadeurs terug te roepen. In 2018 trok Turkije opnieuw de ambassadeur terug, nadat Amerika besloot zijn ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen.

- Advertentie -