6.7 C
Amsterdam

Disney gehekeld om opnames ‘Mulan’ in Chinese provincie Xinjiang

Lees meer

De afgelopen vrijdag uitgebrachte Disney-film Mulan – een live action remake van de tekenfilm uit 1998 – ligt onder vuur: er werd gefilmd in de Chinese provincie Xinjiang, het gebied waar de Chinese overheid de Oeigoerse moslims onderdrukt.

De film, geregisseerd door Niki Caro, gaat over een jonge vrouw die zich als man verkleedt, om in plaats van haar vader te vechten in het keizerlijke Chinese leger.

Voordat de film werd uitgebracht was Mulan al controversieel, omdat Liu Yifei, de actrice die Mulan speelt, het politieoptreden in Hong Kong tegen de pro-democratische demonstranten had verdedigd. Maar nu blijkt Disney ook nog eens in Xinjiang te hebben gefilmd, en daar te hebben samengewerkt met acht overheidsinstanties.

In de aftiteling krijgen deze instanties een speciaal bedankje van Disney. Een van deze instanties is de publiciteitsafdeling van de Communistische Partij in de Chinese provincie Xinjiang, een communistische propagandaorganisatie.

Een andere instantie is het Openbare Veiligheidsbureau in Turpan, een stad in het oosten van Xinjiang. Daar zijn verschillende zogenoemde heropvoedingskampen gevestigd, waar Oeigoerse moslims gevangen worden gehouden.

Disney is ‘een internationale organisatie die winst maakt in de schaduw van concentratiekampen’, aldus Chinadeskundige Adrian Zenz tegen de Britse zender BBC.

Naar schatting ruim een miljoen islamitische Oeigoeren zitten vast in heropvoedingskampen in de westelijke provincie Xinjiang, waar ze worden onderworpen aan een streng regime.

Voormalige gevangenen vertellen dat ze gedwongen werden om varkensvlees te eten – een zonde volgens de islam – ‘politieke lessen’ te volgen en communistische liederen te zingen. Het doel is dat ze hun islamitische achtergrond vergeten en in ‘gehoorzame Chinese burgers’ veranderen.

Terwijl hun mannen en vaders in deze gevangenissen zitten, krijgen Oeigoerse gezinnen elke twee maanden een week lang bezoek van een ambtenaar, berichtte Radio Free Asia eind 2019De ambenaren monitoren hoe deze gezinnen leven en wat hun politieke standpunten zijn. Ook scholen de ambtenaren hen bij in de Chinese taal en de gewenste politieke zienswijzen.

In de thuisbezoeken die vallen onder dit zogeheten ‘Pair Up and Become Family’-programma zouden Oeigoerse gezinnen gedwongen varkensvlees worden te eten en alcohol – ook haram – te drinken. Oeigoerenvrouwen zouden tevens verplicht het bed met mannelijke staatsambtenaren delen.

Tevens sloopt China moskeeen en verbiedt het baarden, onthulde de BBC vorig jaar. De Britse zender rept over ‘culturele genocide.’

Ook probeert via China via gedwongen sterilisaties en abortussen de Oeigoerse bevolking te beperken, meldde het internationale persbureau Associated Press onlangs. Sommige experts spreken daarom van ‘demografische genocide’.

De Nederlandse NGO China Alarm organiseert morgenavond om 19.00 uur een internationaal webinar over gedwongen orgaanroof in China. Oeigoeren, maar ook leden van de in China verboden Falun Gong-beweging, zijn dikwijls slachtoffer van orgaanroof. Een van de deelnemers aan dit webinar is CDA-Kamerlid Martijn van Helvert, die zich voor de Oeigoeren inzet. Het webinar is te volgen via het Youtube-kanaal van China Alarm.

- Advertentie -