17.3 C
Amsterdam

Dit schoolhoofd uit Kirgizië is ontvoerd door Turkije, vreest zijn familie

Lees meer

De oprichter en voorzitter van een Turks-Kirgizisch scholennetwerk is sinds maandag vermist in Bishkek, de hoofdstad van Kirgizië. Zijn familie denkt dat hij is ontvoerd door de Turkse geheime dienst.

Eerder deze week maakte Turkije bekend Selahaddin Gülen te hebben opgepakt, vermoedelijk in zijn verblijfplaats Kenia. Dat is de neef van Fethullah Gülen, de in Amerika woonachtige islamitische geestelijke die volgens Turkije achter de mislukte coup van 2016 zit. Het Turks-Kirgiziche schoolhoofd Orhan Inandi is ook een Gülen-symphatisant.

Inandi verliet maandagavond rond acht uur zijn huis voor een ontmoeting in een nabijgelegen café, schrijft de Turkse website Turkish Minute. Daarna heeft niemand meer iets van hem vernomen.

De Toyota Lexus van het schoolhoofd werd gevonden op acht kilometer van zijn huis. De deuren van de auto stonden open en de banden waren lek. Zijn familie bracht de Kirgizische politie onmiddellijk op de hoogte van de verdwijning en eiste een dringend onderzoek naar zijn verblijfplaats.

‘Zijn jas en twee telefoons lagen in de auto. Hoewel ik geen ooggetuigen heb, vermoed ik dat hij is ontvoerd en naar Turkije is gebracht, en ik maak me zorgen om zijn veiligheid’, aldus de vrouw van Inandi.

Mensen die dicht bij de familie staan zeiden dat er een privéjet stond te wachten op de internationale luchthaven in Bishkek, die niet op de lijnvluchten stond vermeld. De luchthaven zeg echter dat het vliegtuigje er al sinds 1 april stond en sindsdien Kirgizië niet meer heeft verlaten.

Inandi richtte het Sapat-netwerk van onderwijsinstellingen op, dat sinds 1992 actief is in Kirgizië. Het scholennetwerk wordt sinds 2017 beheerd door de Kirgizische Republiek. Onder de school vallen zestien middelbare scholen, drie basisscholen, een internationale universiteit en een internationale school.

Scholieren en ouders van de Sapat-scholen verzamelden zich bij de Turkse ambassade. Ze droegen borden bij zich in het Russisch en Kirgizisch met de tekst: ‘Waar is meneer Inandi?’ Twitteraars gebruiken de hashtag #WhereisOrhanInandi. Turkse media bevestigen niet dat Inandi ontvoerd is.

In Turkije zitten duizenden vermeende Gülen-sympathisanten in de gevangenis. 80.000 Turken zijn aangeklaagd wegens ‘poging tot staatsgreep’ en/of ‘lidmaatschap van een terroristische organisatie’. 150.000 ambtenaren zijn ontslagen of geschorst, net als 21.000 militairen. Turkije heeft tientallen vermeende Gülen-sympathisanten uit het buitenland gekidnapt, vooral uit Afrika en de Balkan.

De Turkse overheid voert nog altijd een klopjacht uit op vermeende Gülen-sympathisanten. Zo zijn eind mei ruim tachtig mensen opgepakt in de westelijke provincie Canakkale. Volgens de met Gülen sympathiserende website Bold Medya werden zij tijdens hun dagenlange ondervraging gemarteld met een wipgalg. Hangend aan het trektouw van de wipgalg worden de handen omhoog getrokken, langs de rug tot over het hoofd, met ontwrichting van de schouders als gevolg.

- Advertentie -