8.4 C
Amsterdam

Dodenherdenking: eerbetoon aan Anton de Kom in Amsterdam-Zuidoost

Lees meer

Vanavond om zes uur wordt in Amsterdam-Zuidoost de Surinaamse antikoloniale schrijver Anton de Kom herdacht, die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog verzette tegen de Duitse bezetter.

De herdenking zal plaatsvinden op het gelijknamige plein in Amsterdam Zuidoost, bij het standbeeld van Anton de Kom (foto). Oud-politicus (D66) en antiracismeactivist Mpanzu Bamenga zal er speechen.

Achter de herdenking zitten onder meer de Vereniging Ons Suriname , The Black Archives en het 4/5 mei Comité Amsterdam Zuidoost

Anton de Kom (1898-1945) verzette zich tegen de Nederlandse koloniale overheersing van Suriname en werd in 1932 naar Nederland gedeporteerd. Hij schreef twee jaar later het boek Wij slaven van Suriname, dat door antiracistische activisten onlangs herontdekt is.

In 1940, na de Duitse bezetting, sloot De Kom zich aan bij het communistisch georiënteerde verzet en schreef artikelen voor het Revolutionair Socialistische Blad, dat gelieerd was aan de radicaal-linkse Revolutionair-Socialistische Arbeiderspartij (RSAP) van Henk Sneevliet. Op 7 augustus 1944 werd De Kom gearresteerd. Hij werd gevangen gehouden in het Oranjehotel, Kamp Vught en het Duitse concentratiekamp Sachenhausen. Op 24 april 1945 overleed hij aan tuberculose in Sandbostel bij Bremervörde, een buitenkamp van het concentratiekamp Neuengamme.

De Kom kreeg in 1982 postuum het Verzetsherdenkingskruis toegekend. Hij maakt sinds vorig jaar ook deel uit van de nieuwe canon van de Nederlandse geschiedenis.

- Advertentie -