19.2 C
Amsterdam

Dominee uit Elspeet waarschuwt dat Nederland ‘islamitische staat’ wordt

Lees meer

Een dominee van de Hervormde Kerk in het Gelderse Elspeet verspreidt in een nieuwsbrief het in uiterst rechtse kringen oprukkende idee dat boeren plaats zullen maken voor asielzoekers uit moslimlanden. De angst wordt zelfs uitgesproken dat Nederland verwordt tot een ‘islamitische staat’.

‘Zien we straks een massale emigratie van hardwerkende boeren tegemoet en een immigratie van… ik zal maar niets invullen’, schrijft de streng-christelijke dominee Marinus van Kooten in de nieuwsbrief aan zijn kerkelijke gemeente. ‘Voor je het weet hangt er een proces aan je broek.’

Die ‘…’ staan voor islamitische migranten. Van Kooten verwijst naar het boek Verweesde kudde (2015) van oud-ambtenaar Ronald Aarsen, die schrijft over hoe Nederland in 2035 is verworden tot een islamitische republiek. Op de kaft is de Ridderzaal te zien, met daarachter een grote moskee.

‘Toegegeven, angst is een slechte raadgever’, gaat Van Kooten verder. ‘Echter wanneer Gods Woord niet meer gehanteerd wordt moeten we voor land en volk het ergste vrezen. Wie God verlaat heeft smart op smart te vrezen.’ Volgens van Kooten valt er weinig goeds te verwachten van een overheid die niet ‘niet de Bijbel, maar Brussel als leidraad’ hanteert.

Het idee dat asielzoekers het stokje van boeren zullen overnemen, werd onlangs al in een uitzending van omroep Ongehoord Nederland verspreid door de radicaal-rechtse rechtsfilosoof Raisa Blommestijn. Volgens haar is door migratie Nederland nu ‘letterlijk vol’ en ‘dan moeten de boeren plaatsmaken’.

Forum voor Democratie-Kamerlid Gideon van Meijeren stelde eerder dat de stikstofcrisis ‘overduidelijk’ te doen is ‘om de grond van de boeren af te pakken’, onder meer ‘om woningen te bouwen voor immigranten’.

- Advertentie -