4.2 C
Amsterdam

Door vertraging krijgen toeslagenouders 15.000 euro, ook zonder gedupeerd te zijn

Lees meer

Door de grote vertraging in de hersteloperatie ontvangen toeslagenouders automatisch 15.000 euro bij een gang naar de rechter, zelfs als ze niet gedupeerd zijn. Rechters slaan alarm, meldt de Volkskrant.

Sinds het uitbreken van het toeslagenschandaal is al meer dan tien jaar verstreken, en sinds de politieke erkenning hiervan (met het parlementaire rapport Ongekend Onrecht) bijna vijf jaar. Maar nog steeds wachten de toeslagenouders op herstel voor de geleden schade.

Minstens twee rechtbanken hebben in vonnissen hun zorgen geuit over de ‘explosieve stijging’ van het aantal beroepszaken van toeslagenouders, meldt de Volkskrant. Meer dan twee derde van die zaken gaat over het overschrijden van de wettelijke beslistermijn. Hiermee lijkt de hersteloperatie van het toeslagenschandaal te verzanden in een nieuw schandaal.

Inmiddels zouden er ongeveer 9.500 van dergelijke bezwaarprocedures bij rechtbanken lopen, en elke maand zouden er 500 bijkomen.

De rechter in Rotterdam noemt de opeenstapeling van dwangsommen ‘disproportioneel’, en de rechtbank in Utrecht waarschuwt voor toekenning van compensaties, ook wanneer nog niet definitief is vastgesteld dat de aanvrager ‘daadwerkelijk gedupeerd’ is.

De Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) moet binnen twaalf weken een besluit nemen over een bezwaar van een toeslagenouder die het niet eens is met de hoogte van de toegekende schadevergoeding. Door een tekort aan mankracht in combinatie met het grote aantal aangemelde gedupeerden (68.376) haalt de UHT die deadline in de praktijk vrijwel nooit.

Onlangs werd bekend dat de Belastingdienst nog steeds met het toeslagenschandaal in de maag zit. Zo beschuldigden medewerkers de NPO-serie De Toeslagenaffaire van het schetsen van een ‘vals beeld’.

- Advertentie -