17.2 C
Amsterdam

Dorp van slaafgemaakte Afrikanen op St. Eustatius vernietigd tijdens opgravingen

Lees meer

Bij graafwerkzaamheden op Sint Eustatius zijn waarschijnlijk de resten van een dorp van tot slaaf gemaakte Afrikanen vernietigd. Een constructiebedrijf kreeg hiervoor ten onrechte toestemming van het Sint Eustatius Center for Archaeological Research (SECAR).

SECAR heeft als taak om op te komen voor archeologisch erfgoed. Een derde van het voormalige dorp is door de werkzaamheden vernietigd.

Activist Kenneth Cuvalay, directeur van de St. Eustatius Afrikan Burial Ground Alliance die zich inzet voor Afrikaans-Caribisch erfgoed, eist in reactie op de blunder ontbinding van SECAR. Cuvalay stelt dat SECAR niet de belangen van Sint Eustatius dient, maar die van Nederland en de Verenigde Staten. Van de zeven bestuursleden komt er volgens hem maar een van het eiland. Twee bestuursleden zijn Nederlanders, vier zijn Amerikanen. Ook beschuldigt Cuvalay oud-directeuren ervan opgegraven artefacten stiekem te hebben gestolen en van het eiland gesmokkeld.

‘De reputatie van de organisatie is te zwaar aangetast en het bestuur staat elke noodzakelijke verandering in de weg’, vindt Cuvalay. ‘Het is een monster van het koloniale verleden, een symbool van uitbuiting en marginalisering van ons Afrikaanse culturele erfgoed. Er moet een nieuwe archeologische organisatie komen op Sint Eustatius, een nieuw bestuur met leden uit de Afrikaanse diasporagemeenschap zelf die in staat zijn de inwoners van Sint Eustatius intensief en voor de lange termijn te betrekken bij hun erfgoed.’

Sint Eustatius is een van de Bovenwindse Eilanden in het Caribische deel van Nederland en vormt sinds 2010 een bijzondere gemeente.

- Advertentie -