8.8 C
Amsterdam

Duitsland wil einde aan buitenlandse imams

Lees meer

De Duitse regering zet in op het verminderen van het aantal imams uit landen zoals Turkije. Dit zei de Duitse sociaaldemocratische minister Nancy Faeser (Binnenlandse Zaken) gisteren op een islamconferentie in Duitsland.

Faeser (foto) wil ‘geleidelijk de detachering van imams door staten naar Duitsland verminderen, met als doel er een einde aan te maken’ en zegt al contact hierover te hebben met Turkije.

Duitsland maakt zich zorgen over de negenhonderd moskeeën die gelieerd zijn aan de Turkse staat. De imams worden in Turkije benoemt en vervolgens richting Duitsland gezonden. De Turkse staat betaalt de salarissen van deze imams. Een deel hiervan zou Turkse Duitsers bespioneren en banden hebben met de islamistische Moslimbroederschap.

Duitstalige imams, die ook bekend zijn met het leven in Duitsland, zijn ook in het belang van de gemeenschappen, zei Faeser. Daarvoor zijn ook eigen imams nodig. Het opleiden daarvan werd al ingezet onder de vorige regering.

De Duitse regering wil ook meer maatregelen nemen tegen moslimhaat. Er komt een groot federaal onderzoek aan, belooft de minister. Volgens haar worden moslims ‘dubbel’ gediscrimineerd. ‘Moslims hebben te maken met vijandigheid en afwijzing door hun geloof, maar ook omdat ze een immigratieachtergrond hebben.’

In Duitsland groeit het aantal voorvallen moslimhaat. In 2021 waren en 662 haatmisdrijven tegen moslims en zijn er 46 moskeeën aangevallen, waarbij zeventien mensen een verwonding opliepen.

- Advertentie -