13.3 C
Amsterdam

Duitse veiligheidsdienst: AfD is gevaar voor democratie

Lees meer

De Duitse veiligheidsdienst heeft verklaard dat de partij Alternative für Deutschland (AfD) vermoedelijk een rechtsextremistische beweging is. Hierdoor kunnen de autoriteiten toezicht houden op de gehele partij via spionage en afluisteren, meldt het Duitse tijdschrift der Spiegel.

De veiligheidsdienst wacht nog wel nog een lopende rechtszaak af, waarin AfD aanvecht dat het kan worden afgeluisterd. Ook AfD-leden die zich gekandideerd hebben voor de parlementsverkiezingen van later dit jaar zullen niet in de gaten worden gehouden.

De veiligheidsdienstdienst zegt sinds begin 2019 veel bewijs te hebben verzameld van schendingen van de vrije democratische basisorde, op basis van honderden toespraken en verklaringen van functionarissen op alle partijniveaus. Een duizend pagina’s tellend rapport moet bewijzen dat de AfD in strijdt handelt met de menselijke waardigheid en de democratie.

AfD komt vaak in het nieuws met controversiële acties en uitspraken. Zo zorgde partijprominent Alexander Gauland (foto) voor veel ophef door te stellen dat Duitsland trots mocht zijn op de prestaties van de Wehrmacht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook noemde Gauland het nazitijdperk slechts een stukje ‘vogelpoep’ in de Duitse geschiedenis.

De veiligheidsdienst ziet een groeiende invloed van extreemrechts binnen AfD als belangrijke reden om de partij als ‘verdachte zaak’ te classificeren. Daarnaast zijn er banden met extreemrechtse organisaties zoals de Identitäre Bewegung, waarvan de Franse zusterorganisatie, Génération Identitaire onlangs is verboden.

AfD is momenteel de derde partij van Duitsland en daarmee de grootste oppositiepartij in de Bondsdag De partij staat al onder toezicht in de deelstaten Brandenburg, Thüringen, Saksen-Anhalt en Saksen.

- Advertentie -