16.6 C
Amsterdam

Frankrijk verbiedt extreemrechtse actiegroep Génération Identitaire

Lees meer

De Franse overheid gaat de extreemrechtse actiegroep Génération Identitaire op korte termijn ontbinden. Génération Identitaire is verwant aan de Nederlandse organisatie Identitair Verzet.

Verschillende organisaties en politieke partijen drongen al langere tijd aan op een verbod, een geluid dat alleen maar sterker werd na een recente actie van de extreemrechtse groepering om migranten tegen te houden in de Pyreneeën. Eerder voerde Génération Identitaire een soortgelijke actie uit in de Franse Alpen.

Vorig jaar november verbood Frankrijk al de extreemrechtse Turkse Grijze Wolven-organisatie, na incidenten waarbij Armeens-Franse burgers werden belaagd. Ook verbood de Franse overheid het Collectief tegen Islamofobie in Frankrijk en de islamitische NGO BarakaCity, allebei in de nasleep van de moord op geschiedenisleraar Samuel Paty.

Génération Identitaire is volgens Camus een radicale beweging, maar heeft zich nooit schuldig gemaakt aan terroristische activiteiten, zegt de Franse politicoloog Jean-Yves Camus in de conservatieve krant le Figaro. ‘De gevaarlijkheid van Génération Identitaire is duidelijk niet te vergelijken met die van radicale islamisten, die veruit de belangrijkste veiligheidsdreiging in Frankrijk blijven.’

Génération Identitaire is de moederorganisatie van de pan-Europese ‘Identitaire’ beweging, die ijvert voor het behoud van nationale identiteit en traditionele, christelijke waarden. De beweging is extreemrechts en anti-islam. In Nederland beklommen activisten van Identitair Verzet moskeeën, om daar met spandoeken tegen de ‘islamisering van het Avondland’ te protesteren.

- Advertentie -