18.4 C
Amsterdam

Duitse president vraagt vergiffenis voor koloniale wandaden in Tanzania

Lees meer

De Duitse president Frank-Walter Steinmeier heeft tijdens zijn bezoek aan Tanzania vergiffenis gevraagd voor de Duitse koloniale misdaden. ‘Ik schaam me voor wat Duitse koloniale soldaten uw voorvader en zijn medestrijders hebben aangedaan.’

Vandaag bezoekt Steinmeier de stad Songea in het zuiden van Tanzania. In de jaren 1905-1907 was Songea het centrum van de zogenoemde Maji-Maji-opstand tegen de Duitse koloniale overheersers. Die onderdrukten de opstand op brute wijze de kop in.

Maandag had Steinmeier een ontmoeting met de Tanziaanse president Samia Suluhu Hassan. Ze spraken ook over hoe Duitsland en Tanzania samen in het reine kunnen komen met het koloniale verleden. Duitsland is bereid om roofkunst en ook menselijke resten terug te geven aan Tanzania. ‘Het is belangrijk voor mij dat we in het reine komen met dit donkere hoofdstuk’, zei Steinmeier.

Tanzania was van 1885 tot 1918 onderdeel van de Duitse kolonie Oost-Afrika, toen Duitsland een keizerrijk was. Het Duitse koloniale bewind in Tanzania heeft tot dusverre veel minder aandacht gekregen dan het bewind in Namibië, waar begin twintigste eeuw grote wreedheden tegen de lokale bevolking plaatsvonden die Duitsland nu als genocide erkend.

- Advertentie -