18 C
Amsterdam

Duitse primeur: voetbalmatch gestaakt na racistische apengeluiden

Lees meer

Gisteren legde de scheidsrechter een voetbalwedstrijd tussen MSV Duisburg en VfL Osnabrück in Duitsland stil. Dit, nadat een 55-jarige supporter de zwarte voetballer Aaron Opoku van Osnabrück met apengeluiden bejegende.

‘Aaron was klaar, hij kon niet meer spelen’, aldus Osnabrück-directeur Michael Welling. ‘Door niet meer naar het veld terug te keren wilden we als club ook laten zien dat we dit niet accepteren.’

Een Duisburg-woordvoerder spreekt van ‘een dieptepunt in de geschiedenis van onze club’.

Tegen de supporter is aangifte gedaan door de politie. MSV Duisburg en VfL Osnabrück zitten in de derde klasse van het Duitse profvoetbal. Het is de eerste keer dat een voetbalwedstrijd in Duitsland werd gestaakt na een dergelijk vergrijp.

Ook België werd gisteren opgeschrikt door een racistisch voetbalincident, maar de scheidsrechter greep hier niet in. De Belgische Anderlecht-coach Vincent Kompany vertelde dat zijn spelers, staf en hijzelf door supporters van tegenstander Club Brugge de hele wedstrijd werden uitgemaakt voor ‘bruine apen’.

Kompany: ‘Ik heb het daar heel moeilijk mee. (…) We komen hier gewoon voetballen. Ik wil niet in een conflict met Club Brugge terechtkomen, maar ik wil nu eigenlijk gewoon naar huis. Ik wil tijd doorbrengen met de mensen die belangrijk zijn voor mij.’

- Advertentie -