20.4 C
Amsterdam

Duitse rechter blokkeert partijfinanciering extreemrechtse NPD

Lees meer

Het grondwettelijk hof in Duitsland heeft de partijfinanciering van de extreemrechtse NPD (Nationaal-Democratische Partij van Duitsland, of sinds kort Die Heimat) voor de komende zes jaar stopgezet. De Duitse rechter deed dat op basis van het ontbreken van ‘enig democratisch bewustzijn’ bij de partij. De partij verwerpt volgens het hof de democratie en wil ‘een autocratie voor één etnische bevolkingsgroep’. Zo meldt Trouw

De rechter gooit zo roet in het eten van de extreemrechtse partij die met een schone lei ( en nieuwe naam Die Heimat) wilde beginnen. Ook het idee van een thuisland dat zij willen behouden voor ‘etnische Duitsers’, is ondemocratisch, zoals de oude neonazistische ideologie, aldus het hof, dat voor het eerst zo’n besluit neemt.

Daar zal NPD overigens niks van merken, omdat ze de afgelopen twee jaar toch geen subsidie hebben ontvangen. Ze lopen wel belastingvoordelen mis bij donaties, meldt Trouw.

Of de uitspraak ook gevolgen heeft voor een andere extreemrechtse partij, Alternative für Deutschland, die het veel beter doet in de peilingen, is de vraag. Veel Duitsers zijn de straat opgegaan nadat een deportatieplan uitlekte waar leden van AfD bij betrokken waren. Ze eisen een verbod op die partij.

‘De geschiedenis vertelt ons dat we niet kunnen wachten totdat het te laat is en de fascisten aan de macht komen, we moeten opstaan tegen hen’, schreef covoorzitter van de Europese Groene partij Terry Reintke op sociale media, verwijzend naar de Tweede Wereldoorlog en de opkomst van de nazi’s.

- Advertentie -