6.3 C
Amsterdam

Duitse regering waarschuwt voor extreemrechtse burgerwachten

Lees meer

Extreemrechtse burgerwachten patrouilleren door de Duitse straten. Ze claimen werk te doen dat de politie laat liggen. De Duitse regering maakt zich zorgen.

Minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer zegt dat zelfbenoemde milities de kiem kunnen vormen van extreemrechts terrorisme. De staat heeft het monopolie op geweld, deze troepen mogen zich dit recht niet toe-eigenen, aldus de minister.

De extreemrechtse ‘burgerwachten’ beweren dat zij moeten patrouilleren omdat de politie steken laten vallen. Maar volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken is het de milities om iets anders te doen. ‘Vreemdelingen en politieke tegenstanders voelen zich geïntimideerd door rechtse patrouilles in de straten.’

Het is onduidelijk hoeveel mensen bij deze ‘burgerwachten’ betrokken zijn. Volgens de regering opereren ze inmiddels in elke Duitse deelstaat.

Begin dit jaar patrouilleerde de extreemrechtse Nationaldemokratische Partei Deutschlands door Beieren. Dit gebeurde nadat asielzoekers enkele voetgangers in het stadje Amberg hadden aangevallen.

In Duitsland is extreemrechts geweld weer in opmars. Eerder dit jaar werd CDU-politicus Walter Lübcke vermoord door een neonazi en vond er een extreemrechtse terroristische aanslag plaats op een synagoge in Halle. Begin deze week werd bekend dat de linkse politici Cem Özdemir en Claudia Roth van de Grünen op een dodenlijst staan.

Burgerpatrouilles zijn geen geheel nieuw fenomeen in Duitsland. In de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw maakten de bruinhemden van de Sturmabteilung (SA) de Duitse straten onveilig. Deze naziknokploegen gingen met communisten en socialisten op de vuist en molesteerden Joden.

- Advertentie -