11.3 C
Amsterdam

Duitser worden? Eerst Israël erkennen

Lees meer

Buitenlanders die in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt door naturalisatie Duitser willen worden, dienen volgens een nieuwe regeling in de maak eerst Israël te erkennen. Zo meldt de Arabische nieuwssite Middle East Eye.

De lokale politica Tamara Zieschang van de regerende Christen Democraten (CDU) eist in een verklaring dat inburgeraars officieel ‘het Israëlische bestaansrecht moeten erkennen’ en dat ‘alle inspanningen daartegen veroordeeld moeten worden’.

Ook wordt ambtenaren opgedragen extra te letten op ‘sporen van antisemitische gedragingen’ bij immigranten die Duitse burgers willen worden, aldus Zieschang.

Juristen maken wel kanttekeningen bij zulke criteria. Ze vragen zich af of zulke eisen wel in lijn zijn met de grondwet, schrijft Middle East Eye. Nu dienen inburgeraars zich alleen te conformeren aan de vrije, constitutionele democratie in Duitsland, niet aan het bestaan van een ander land.

De oproep voor een nieuwe ‘Israëlische eis’ aan het Duitse burgerschap is ontstaan na het uitbreken van de oorlog in Gaza, die Duitsland verdeelt. De minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser vindt dat ‘het ontkennen van het bestaansrecht van Israël antisemitisch is’ en dat er niet eens een nieuwe wet nodig is om die eis aan het Duitse burgerschap toe te voegen, ‘ik sta er voor open’, zegt zij.

Palestijnse critici wijzen op de hypocrisie van zo’n eis. Palestijnen die stateloos zijn, zouden een land moeten erkennen die hen bezet en het Palestijnse bestaansrecht actief ontkent. ‘Duitsland erkent mensen zoals ik niet eens als Palestijn’, schrijft de Palestijnse Marwa Fatafta op X. ‘Ik sta hier geregistreerd en leef in Duitsland als stateloos persoon. Er is niks dehumaniserender dan aan Palestijnen te vragen hun bezetter te erkennen, terwijl hun eigen bestaansrecht wordt ontkend.’

- Advertentie -