11.4 C
Amsterdam

Duitsland veroordeelt Amnesty’s ‘apartheid’-beschuldiging aan Israël

Lees meer

De Duitse regering neemt aanstoot aan de beschuldiging van Amnesty dat Israël een systeem van apartheid heeft ingericht tegen Palestijnen, meldt Deutsche Welle.

‘Met de huidige zorgwekkende toename van antisemitisme in Europa, draagt iedereen die campagne voert voor mensenrechten de verantwoordelijkheid om dit niet onvrijwillig aan te moedigen’, zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

‘We verwerpen termen als ‘apartheid’ en de eenzijdige focus van kritiek op Israël’, zei de woordvoerder. ‘Dat is niet bevorderlijk voor een oplossing van het conflict in het Midden-Oosten.’

Wel zei de woordvoerder dat Duitsland de uitbreiding van Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever afwijst en zal blijven pleiten voor een tweestatenoplossing.

Ook de Australische premier Scott Morrison heeft kritiek op Amnesty, dat zijn beschuldigingen uiteenzette in een dinsdag verschenen rapport. Morrison verklaarde gisteren dat ‘geen enkel land perfect is’. Hij zei ook dat Australië, op de Verenigde Staten na, de beste vriend van Israël is, en ‘we blijven een zeer sterke vriend van Israël’.

De opmerkingen van Morrison worden bekritiseerd door het Australia Palestine Advocacy Network. ‘We weten dat niet alle landen perfect zijn, maar niet alle landen plegen misdaden tegen de menselijkheid’, aldus de pro-Palestijnse organisatie tegen de Australische tv-zender ABC News.

Het rapport van Amnesty spreekt onder meer over ‘massale innames van Palestijns land en eigendom, onwettige moorden en de ontkenning van nationaliteit en burgerschap van Palestijnen’.

Israël zou Palestijnse burgers, zowel in Israël zelf als in de bezette Palestijnse gebieden en in Gaza, opleggen aan een systeem ‘van onderdrukking en overheersing (…), overal waar het de controle uitoefent over hun rechten’ en hen zelfs behandelen als een ‘inferieur raciale groep’.

Daarmee is het label ‘apartheid’, dat bekendstaat als stelsel van rassensegregatie en onderdrukking zoals dat ook in Zuid-Afrika werd gehanteerd, volgens Amnesty gerechtvaardigd. Dit houdt ook in dat de internationale gemeenschap dit moet veroordelen en hiertegen actie moet ondernemen, aldus de mensenrechtenorganisatie.

In Nederland reageerde het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) ontzet. Volgens deze organisatie is Amnesty vaag in haar bronnengebruik, negeert het Palestijnse mensenrechtenschendingen, vergoelijkt het Palestijns terrorisme en definieert het ‘apartheid’ niet helder.

Ook zou Amnesty alle soorten Arabische burgers en (rechts)gebieden op een hoop gooien en de participatie van Arabische burgers in de Israëlische politiek negeren. Zo zit er een Arabische partij in de huidige coalitie, die acht partijen telt.

Israël reageerde al voor de officiële publicatie als een wesp gestoken op het rapport. Het verslag is volgens Israël onjuist, bevooroordeeld en zelfs antisemitisch.

‘Israël is niet perfect, maar het is een democratie die is toegewijd aan het internationaal recht en die openstaat voor controle, met een vrije pers en een sterk Hooggerechtshof’, aldus minister Yair Lapid van Buitenlandse Zaken. Lapid betitelt Amnesty als ‘radicale organisatie’ die ‘propaganda verspreidt’.

- Advertentie -