14.9 C
Amsterdam

Duitsland: eerste zwarte Bondsdaglid stopt vanwege racisme

Lees meer

De Duitse politicus Karamba Diaby, die in 2013 als eerste zwarte man zitting nam in het parlement, stopt met de politiek. De reden: het racisme waar hij sinds dag één mee te maken had en de laatste jaren alleen maar is toegenomen. 

Zo meldt de nieuwszender Deutsche Welle. De doodsbedreigingen waren voor hem de druppel die de emmer deed overlopen. De 60-jarige politicus zal niet deelnemen aan de verkiezingen in 2025.

‘Ik ben tot deze keuze gekomen in samenspraak met mijn familie en dat is zwaarwegend’, zegt Diaby tegen Deutsche Welle. Hij wil met deze stap terug ook jonge mensen de kans geven. De in Senegal geboren Diaby kwam naar Duitsland om te studeren. Hij nam deel in het parlement namens de Sociale Democratische Partij.

Niet alleen Diaby, maar ook zijn teamleden zouden worden bedreigd. ‘Dit allemaal met als doel hen te intimideren en af te laten zien om voor mij te werken.’ In 2020 werd zijn kantoor bekogeld (met echte kogels) en ontving hij een geschreven bedreiging met de dood, per post.

Volgens Diaby is het toenemende racisme niet los te zien van de opkomst van de ultrarechtse partij Alternative für Deutschland (AfD). ‘De toespraken van AfD zitten vol met haat en nijd tegenover migranten en andere minderheden’, aldus Diaby.

- Advertentie -