14.3 C
Amsterdam

Duitsland mengt zich in rel rond vermist Turks-Kirgizisch schoolhoofd

Lees meer

De Duitse regering heeft Kirgizië gevraagd naar het lot van Orhan Inandi, de Turkse schooldirecteur die sinds begin juni vermist is.

Vermoed wordt dat hij is ontvoerd door de Turkse inlichtingendienst en/of wordt vastgehouden in de Turkse ambassade van Bishkek, de hoofdstad van Kirgizië.

De Duitse regering was op de kwestie-Inandi geattendeerd door Cem Özdemir, parlementariër van de Groenen. Özdemir noemt de ontvoeringen Turks ‘staatsterrorisme’.

Hij wil ook dat de Duitse regering zou garanderen dat dergelijke ontvoeringen niet in Duitsland zullen plaatsvinden. ‘Het gevaar blijft bestaan ​​voor mensen van Turkse afkomst die in ballingschap leven over de hele wereld.’

De Duitse regering antwoordde Özdemir dat zij geen concrete aanwijzingen heeft voor een soortgelijk gevaar in Duitsland.

Inandi is lid van de Gülenbeweging. Het regime van Erdogan jaagt op Gülen-sympathisanten in binnen- en buitenland: onlangs maakte Turkije bekend Selahaddin Gülen te hebben opgepakt, een neef van Fethullah Gülen, de in Amerika woonachtige islamitische geestelijke die volgens Turkije achter de mislukte coup van 2016 zit.

Twee weken geleden ontving de Turkse president Erdogan zijn Kirgizische ambtsgenoot Sadyr Japarov in Ankara, te midden van internationale verontwaardiging over de vermissing van Inandi. Na afloop zei Erdogan dat de Gülenbeweging, volgens de Turkse president een terreurorganisatie, de nationale veiligheid van Turkije en Kirgizië bedreigde en hoopte samen met Japarov  te bestrijden.

- Advertentie -