10.1 C
Amsterdam

Erdogan spreekt leider Kirgizië, midden in rel over vermist schoolhoofd

Lees meer

Gisteren ontving de Turkse president Erdogan zijn Kirgizische collega Sadyr Japarov in Ankara, te midden van internationale verontwaardiging over de vermissing van een Turks schoolhoofd in Kirgizië.

Schoolhoofd Orhan Inandi (foto) verdween op 31 mei in de Kirgizische hoofdstad Bishkek. Er zijn sterke vermoedens dat hij is ontvoerd door de Turkse geheime dienst en nu gevangen zit in de Turkse ambassade.

Inandi is lid van de Gülenbeweging, volgens de Turkse regering een terroristische organisatie. Het regime van Erdogan jaagt op Gülenisten in binnen- en buitenland: onlangs maakte Turkije bekend Selahaddin Gülen te hebben opgepakt, een neef van Fethullah Gülen, de in Amerika woonachtige islamitische geestelijke die volgens Turkije achter de mislukte coup van 2016 zit.

Inandi richtte het Sapat-netwerk van onderwijsinstellingen op, dat sinds 1992 actief is in Kirgizië. Het scholennetwerk wordt sinds 2017 beheerd door de Kirgizische Republiek. Onder de school vallen zestien middelbare scholen, drie basisscholen, een internationale universiteit en een internationale school.

Scholieren en ouders van de Sapat-scholen verzamelden zich bij de Turkse ambassade. Ze droegen borden bij zich in het Russisch en Kirgizisch met de tekst: ‘Waar is meneer Inandi?’ Twitteraars gebruiken de hashtag #WhereisOrhanInandi. Turkse media bevestigen niet dat Inandi ontvoerd is.

Inmiddels krijgt de zaak ook internationaal de nodige aandacht. Zo schrijft Human Rights Watch zich zorgen te maken over het lot van Inandi, die mogelijk wordt gemarteld en deportatie naar Turkije boven het hoofd hangt.

Voormalig schaakkampioen Garry Kasparov, oprichter van de Human Rights Foundation, twittert dat de zaak-Inandi hem doet denken aan de Khashoggi-zaak. De Saoedische journalist Jamal Khashoggi werd in oktober 2018 vermoord op het Saoedische consulaat in Istanbul. Dit is ook de analyse van columnist Michael Rubin op de conservatieve Amerikaanse website Washington Examiner, die vindt dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken niet mag zwijgen over deze zaak.

Daarnaast hebben de Duitse Europarlementariër Rebecca Harms en de Duitse parlementariër Cem Özdemir (Die Grünen) zich over de zaak-Inandi uitgesproken. ‘Landsgrenzen hinderen #Erdogan niet om zijn critici te laten verdwijnen. Zijn ontvoering naar Turkije moet met alle diplomatieke middelen worden voorkomen!’, twittert Özdemir.

Ook demonstreerde een groep activisten van het met Gülen sympathiserende platform Broken Chalk, dat opkomt voor leraren in nood, op de Dam in Amsterdam voor Inandi. ‘Wij verzoeken de Kirgizische autoriteiten om een dringend, transparant en open onderzoek naar de verdwijning van Inandi. Wij roepen alle internationale instanties, mensenrechtenverdedigers en alle burgers op hun stem te verheffen voor de verdwijningen van Inandi, voordat het te laat is.’

Het gesprek tussen de Turkse president Erdogan en de Kirgizische president Japarov vond achter gesloten deuren plaats. Op 1 juni stond er een verklaring op de website van de Kirgizische president: Japarov zou het Staatscomité voor Nationale Veiligheid en het Ministerie van Binnenlandse Zaken de opdracht hebben gegeven voor een uitgebreide zoektocht naar Inandi.

- Advertentie -