2.9 C
Amsterdam

Duitsland: minder steun voor AfD sinds extreemrechtse aanslag in Halle

Lees meer

De rechts-nationalistische partij Alternative für Deutschland (AfD) kan rekenen op minder steun sinds de aanslag in Halle, zo blijkt uit een nieuwe peiling.

Deze week werd de wereld opgeschrikt door een extreemrechtse terreurdaad in het Duitse Halle, die twee slachtoffers eiste. Woensdag probeerde de 27-jarige Stephan Billiet tevergeefs de synagoge van Halle binnen te komen, waarna hij langs een joodse begraafplaats en een dönerzaak ging om slachtoffers te maken.

De steun voor de rechtse partij daalde met twee procent sinds deze aanslag, aldus een nieuwe poll die is gehouden voor het Duitse tv-station RTL. Waar op woensdagochtend – vlak voor de aanslag – nog 13 procent van de Duitsers aangaf AfD te zullen stemmen, was dit afgelopen vrijdag 11 procent.

In de poll werd ook verder ingegaan op de opvattingen van de Duitsers over AfD. Een grote meerderheid van de Duitsers die het AfD niet steunen zegt zich zorgen te maken over het normaliseren van vreemdelingenhaat (76 procent) en vindt dat de retoriek van AfD de weg vrijmaakt voor rechts-extremistisch geweld (90 procent).

AfD ligt al langere tijd onder een vergrootglas vanwege haar anti-immigratie en anti-islamhouding. Ook zijn vooraanstaande leden in opspraak geraakt vanwege uitspraken en incidenten die moslimhaat en antisemitisme zouden aanwakkeren.

Minister Horst Seehofer van Binnenlandse Zaken beschuldigde de partij al eerder van haatzaaiing en van een poging tot ‘spirituele brandstichting’ in het maatschappelijk debat. Michael Roth, die in de race is om leider te worden van de sociaaldemocratische SPD, noemt AfD ‘de politieke tak van rechtse terreur’.

- Advertentie -