10.9 C
Amsterdam

Duitsland start eigen imamopleiding, wil invloed Diyanet uit Turkije tegengaan

Lees meer

Duitsland start een nationale imamopleiding. Het land wil hiermee ingaan tegen de invloed van Diyanet, het Turkse ministerie van Godsdienstzaken.

Duitsland maakt zich zorgen over de Diyanet-moskeeën, die gelieerd zijn aan de Turkse staat. Diyanet zou Turkse Duitsers bespioneren en banden hebben met de islamistische Moslimbroederschap. Daarom werkt de regering aan een eigen imam-opleiding in Osnabrück, gelegen in de noordwestelijke deelstaat Nedersaksen.

Volgens de Neue Osnabrücker Zeitung zal in de stad een heus ‘Islam College’ worden opgericht, ondersteund door de universiteit van Osnabrück. Dit Islam College staat wel onafhankelijk van de universiteit, meldt Zeit Online.

Ook de Duitse overheid en diverse islamitische verenigingen zijn bij deze opleiding betrokken. De minister van Wetenschap en Cultuur van Nedersaksen, Björn Thümler (CDU), noemt de pilot een ‘moedige en consistente stap in de goede richting’.

Ook bondsdag-parlementariër Filiz Polat (die Grünen) is blij. Polat, die Osnabrück vertegenwoordigt, spreekt zelfs van ‘een paradigmawisseling in het Duitse islam-beleid’.

De Turkse Islamitische Unie van Religieuze Zaken (DITIB), gelieerd aan het Turkse Dyianet, heeft geen goed woord over voor de plannen. ‘Het opleiden van imams is niet de plicht van de staat, maar van religieuze gemeenschappen’, stelt Ali İhsan Ünlü van DITIB Nedersaksen.

DITIB financiert zo’n 900 moskeeën in Duitsland. De meeste DITIB-imams worden in Turkije benoemt en vervolgens richting Duitsland gezonden. De Turkse staat betaalt de salarissen van alle DITIB-imams.

- Advertentie -