18.4 C
Amsterdam

Duitsland zal arrestatiebevel tegen Netanyahu opvolgen

Lees meer

Een opmerkelijke beslissing van de Duitse regering. Duitsland – dat zich doorgaans erg voorzichtig opstelt tegenover Israël – zal premier Benjamin Netanyahu en minister van Defensie Yoav Gallant arresteren als het Internationaal Strafhof daadwerkelijk overgaat tot het uitvaardigen van een arrestatiebevel. Zo verklaarde een woordvoerder van de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, aldus Middle East Monitor.

Maandag werd bekend dat de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof Karim Khan een verzoek tot een arrestatiebevel heeft ingediend, tegen Hamas-leiders maar ook tegen de Israëlische premier en de minister van Defensie vanwege oorlogsmisdaden.

Op de vraag of Duitsland een arrestatiebevel tegen Netanyahu en Gallant zal volgen, reageerde de woordvoerder van de bondskanselier als volgt: ‘Natuurlijk. We houden ons aan de wet.’

Deze beslissing van de Duitse regering kan duiden op een mogelijke koerswijziging, omdat Netanyahu zich na zeven maanden oorlog weigert in te zetten voor een staakt-het-vuren. In de Zuid-Afrikaanse genocidezaak bij het Internationaal Gerechtshof schaarde Duitsland zich in januari nog achter Israël vanwege ‘het Israëlische recht op zelfverdediging’ na ‘de onmenselijke aanval’ van Hamas op 7 oktober.

In tegenstelling tot de ogenschijnlijk neutrale opstelling van de Duitse regering, verraste de reactie van Geert Wilders van de PVV niet. Hij belde met de Israëlische premier om hem een hart onder de riem te steken, meldt hij op sociale media. ‘Ik deelde hem mijn onverminderde steun aan de staat Israël en het Joodse volk.’

Verder schrijft Wilders dat het verzoek van de hoofdaanklager van het ICC ‘verkeerd en belachelijk’ is, omdat het geen misdaad zou zijn om ‘haat’ en ‘terreur’ te bestrijden. Met deze uitspraak trekt de PVV-leider de rechtspraak in twijfel.

- Advertentie -