13.3 C
Amsterdam

Eerbetoon aan verzetsstrijders van kleur in muzikale voorstelling

Lees meer

Urban Myth organiseert op 4 mei in samenwerking met De Kleine Komedie in Amsterdam een hommage aan vergeten verzetshelden van kleur: Surinamers, Indonesiërs en Caribische Nederlanders die tegen de nazi’s vochten, maar na de Tweede Wereldoorlog weinig erkenning kregen.

De muzikale voorstelling begint om 21:00 uur, na de Nationale Dodenherdenking, in De Kleine Komedie. Sterren Shirma Rouse, Jeangu Macrooy, Sjors van der Panne, Birgit Schuurman en Monique Klemann geven op de planken een stem aan de onvertelde heldendaden van de verzetsstrijders van kleur, en worden muzikaal begeleid door de Hayp Band.

Verzetsstrijders die in het zonnetje worden gezet zijn onder andere Anda Kerkhoven uit Indonesië, Albert Wittenberg uit Suriname, Boy Ecury uit Aruba en George Maduro uit Curaçao. Deze verzetshelden werkten bij de illegale pers, waren betrokken bij sabotageacties tegen de Duitse bezetter en hielpen Joden om onder te duiken.

De voorstelling Vergeten Helden is geschreven door Jörgen Tjon A. Fong. Op 5, 12 en 19 mei zendt Omroep Max de gelijknamige miniserie uit, waarin deze verhalen en die van andere verzetsstrijders uit de voormalige Nederlandse koloniën worden verteld.

- Advertentie -