De Amerikaanse krant LA Times, de grootste in de staat Californië, gaat AI gebruiken om de opiniepagina aan te vullen met alternatieve standpunten. Dit is in lijn met de wens van eigenaar Patrick Soon-Shiong om een meer conservatieve stem te laten doorklinken.
Opinieartikelen in de LA Times zullen vanaf heden voorzien zijn van een lijstje met meningen die je ook kunt hebben over hetzelfde onderwerp. Bovendien wordt de desbetreffende opinie geduid naar politieke ideologie: links, rechts, of ergens in het midden. Deze input wordt gegenereerd door AI en zonder tussenkomst van een medewerker gepubliceerd, beschrijft dagblad Trouw, dat een uitgebreid artikel wijdt aan de nieuwe methode.
Het gebruik van AI om meningen te duiden heeft al geleid tot duiding van de Ku Klux Klan (KKK) als ‘bijproduct van de witte protestantse cultuur’, of de aanvulling ‘transgender identiteit zou niet stroken met militaire waarden zoals nederigheid, integriteit en discipline, bij een stuk over het ontslag van transgender militairen door Trump.
Eigenaar Soon-Shiong liet na de verkiezing van Trump als president weten te willen inzetten op AI om te opiniepagina ‘conservatiever’ te maken. Hij beschrijft dit nu als ‘inclusiever’. Daarmee maakt hij een duidelijke knieval voor Trump, die verschillende media-eigenaren in zijn zak heeft. Dit bleek ook toen hij de aanbeveling van de redactie voor Kamala Harris blokkeerde, en een negatief stuk over Trump weigerde te publiceren ten tijde van de verkiezingsrace.
De beslissingen zijn hem niet in dank afgenomen. Meerdere columnisten zijn inmiddels vertrokken en talloze abonnees zegden hun abonnement op.
LA Times is niet de eerste krant waar de verkiezing van president Trump heeft geleid tot ongewenste inmenging van de eigenaar. Jeff Bezos, eigenaar van The Washington Post, wil geen opiniestukken meer die niet overeenkomen met zijn visie op persoonlijke vrijheden en de vrije markteconomie, bleek enkele weken geleden.