20.4 C
Amsterdam

Erdogan belt met Israëlische president: ‘Van streek over Palestijnen’

Lees meer

Erdogan is ‘zeer van streek’ over de dode en gewonde Palestijnen bij clashes in en rond de Al Aqsa-moskee en op de Westelijke Jordaanoever. De Turkse president zegt deze boodschap te hebben overgebracht in een telefoongesprek gisteren met de Israëlische president Yitzhak Herzog.

In en rond Israël bouwt de spanning zich op sinds eind maart. In vier aanslagen door Palestijnen zijn in korte tijd veertien Israëlische burgers gedood. Door Israëlisch legergeweld op de Westelijke Jordaanoever, wat volgens Israël nodig was in het kader van antiterroristische maatregelen, zijn inmiddels bijna twintig Palestijnen omgekomen. Ook hierbij spreken de Palestijnse autoriteiten van buitensporig en provocatief Israëlisch geweld.

Ook in Jeruzalem is het onrustig. Bij rellen rond Israëlische politie-invallen in de Al Aqsa-moskee zijn tot nu toe bijna tweehonderd Palestijnse gewonden gevallen. Israël rechtvaardigt de invallen omdat het oproerkraaiers zegt te willen aanpakken, maar veel Palestijnen zien een provocatieve acties van Israël op een voor moslims heilige plek tijdens de islamitische vastenmaand ramadan.

De vrees bestaat voor een herhaling van de gebeurtenissen van vorig jaar. De rellen liepen toen uit op een oorlog tussen Israël en Hamas die elf dagen duurde, die vooral aan Palestijnse kant slachtoffers eiste.

‘Ik wil nogmaals de noodzaak benadrukken om geen provocaties en bedreigingen toe te staan ​​die gericht zijn op de status en spiritualiteit van de Al Aqsa-moskee’, zei Erdogan naar eigen zeggen tegen zijn ambtsgenoot Herzog.

Sinds enkele maanden proberen Turkije en Israël de bilaterale betrekkingen te normaliseren na een decennium van spanningen. Vorige maand was Herzog op bezoek bij Erdogan in Turkije.

- Advertentie -