10.9 C
Amsterdam

‘Historische’ toenadering Israël en Turkije, maar de verschillen blijven

Lees meer

Op het moment dat Rusland en Oekraïne een bloedige oorlog aan het voeren zijn, reikt de Turkse president Erdogan een olijftak aan Israël. Erdogans Israëlische collega-president Isaac Herzog kwam gisteren op bezoek om de diplomatieke betrekkingen tussen beide landen te verbeteren.

‘Ik geloof dat dit historische bezoek een nieuw keerpunt zal zijn in de betrekkingen tussen Turkije en Israël. Ons gezamenlijke doel is om de politieke dialoog nieuw leven in te blazen’, zei Erdogan volgens de Arabische nieuwszender al Jazeera.

De banden tussen Israël en Turkije waren lange tijd goed, omdat Turkije een van de weinige islamitische landen was die normale diplomatieke betrekkingen met Israël onderhield. Onder Erdogan werd alles anders, omdat hij Hamas steunt, de strijdgroep die de Gazastrook bestuurt. In 2010 vielen Israëlische militairen de Gaza Freedom Flotilla aan, die hulpgoederen vervoerde voor Gaza. Hierbij kwamen tien Turkse burgers om het leven.

Maar Erdogan heeft onlangs zijn buitenlandse beleid drastisch herzien. Hij zoekt nu toenadering tot zijn vijanden. Onder meer op het gebied van energie zouden Israël en Turkije nu met elkaar kunnen samenwerking, aldus Erdogan, die wees op de activiteiten van de Turkse boor- en seismische schepen in de Middellandse en Zwarte Zee. Gasleveringen vanuit de Middellandse Zee zouden de Europese afhankelijkheid van Russisch gas kunnen verminderen. De Russische gasleveringen aan Europa liggen nu onder vuur vanwege de Russische inval van Oekraïne.

Herzog zei dat Turkije en Israël het erover eens moeten zijn dat ze het niet over alles eens zullen zijn. ‘Maar we zullen ernaar streven onze meningsverschillen op te lossen met wederzijds respect en goede wil, door middel van de juiste mechanismen en instellingen, die we samen zullen ontwikkelen, en met onze gezamenlijke blik op een gemeenschappelijke toekomst. U en ik, en uw mensen en de mijne, we zijn allemaal kinderen van Abraham – de vader van gelovigen in God.’

Een van de hete hangijzers is de Palestijnse kwestie. Erdogan zei dat Turkije en Israël allebei voorstander zijn van een tweestatenoplossing, tegelijkertijd benadrukte hij het belang dat Turkije als islamitisch land hecht aan de historische status van Jeruzalem en de Al-Aqsa Moskee in de Oude Stad.

Dat verzoening met Israël voor veel moslims gevoelig ligt, blijkt ook uit de reactie van Okay Pala van de islamistische organisatie Hizb ut Tahrir Nederland.

‘Nu wordt de zionistische bezettingsstaat die onschuldige moslimbloed aan zijn handen heeft met toeters en bellen ontvangen in Turkije’, schrijft Pala op Facebook. ‘Er is absoluut geen enkele rechtvaardiging om de moorddadige bezetter van Palestina hartelijk te verwelkomen en ook zijn vlag te laten wapperen.’

Een Turks-Nederlandse Erdogan-aanhanger ziet dit toch anders: ‘Dit is politiek broer’, reageert hij’, ‘Erdogan is een hele wijze man!!’

- Advertentie -