13.1 C
Amsterdam

Erdogan: ‘CHP verandert Istanbul in Constantinopel’

Lees meer

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft in een toespraak het islamitische karakter van Istanbul benadrukt. ‘Dit is Istanbul, niet Constantinopel.’

Erdogan deed zijn uitspraak tijdens een bijeenkomst waarop de val van Constantinopel werd herdacht. In 1453 veroverde de Ottomaanse sultan Mehmet II Constantinopel, dat meer dan 1200 jaar diende als hoofdstad van het christelijke Byzantijnse Rijk. Hierna raakte de naam Istanbul in zwang.

In zijn speech noemde Erdogan de stad niet alleen Istanbul, maar ook Islambul. Istanbul zou afgeleid zijn van ‘islam bol’ (veel islam) en ‘islam bul’ (vind de islam). De naam Islambul was vooral populair tijdens het bewind van sultan Mustafa III, die van 1757 tot 1774 over het Ottomaanse Rijk heerste.

Erdogan zei ook: ‘Sommige mensen willen dat Istanbul weer verandert in Constantinopel’. Een indirecte aanval op CHP-politicus Ekrem Imamoglu, die onlangs tot nieuwe burgemeester van Istanbul is verkozen.

Onder druk van Erdogan besloot de centrale kiesraad dat er nieuwe verkiezingen in Istanbul moeten komen. Die zullen plaatsvinden op 23 juni. Erdogan wil dat zijn AKP-partijgenoot Binali Yildirim de nieuwe burgemeester wordt.

- Advertentie -