16.2 C
Amsterdam

Erdogan condoleert Armeense gemeenschap zonder genocide te noemen

Lees meer

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft ook dit jaar de Armeense gemeenschap gecondoleerd op 24 april. Sinds 2012 doet hij dat ieder jaar, zonder daarbij ‘de tragische gebeurtenissen in 1915’ een genocide te noemen. Zo meldt de Turks-Armeense nieuwssite Agos.

In zijn condoleance groet Erdogan eerst de Armeense patriarch Sahak Masalyan en vervolgens ‘de waardige leden’ van ‘onze Armeense gemeenschap en burgers’.

‘Vandaag eer ik opnieuw de Armeniërs, burgers van het Ottomaanse Rijk, die het leven lieten in de ongunstige omstandigheden veroorzaakt door de Eerste Wereldoorlog, en ik betuig mijn medeleven aan hun nakomelingen.’

In de volgende alinea vraagt de Turkse president ook aandacht voor ‘alle leden’ van de Ottomaanse samenleving die tijdens de Eerste Wereldoorlog stierven, daarbij verwijzend naar ‘opstanden’ en ‘activiteiten van bendes’.

Erdogan herhalt hiermee de gangbare opvatting dat aan het begin van de vorige eeuw in het oosten van het Ottomaanse rijk ‘zomaar’ Armeense opstanden ontstonden, waardoor een ‘verplaatsing’ van de gehele Armeense gemeenschap ‘onvermijdelijk’ was.

In werkelijkheid ging het vaak om daden van verzet tegenover een systematische moordcampagne van het Jong-Turkse regime waarbij meer dan anderhalf miljoen christenen omkwamen. Armeniërs, maar ook Assyriërs, Arameeërs en Pontische Grieken.

‘Het is belangrijk dat we de gebeurtenissen in de geschiedenis behandelen met hulp van de rede, het geweten en de wetenschap, zonder toe te geven aan radicale discoursen, marginalisatie en haatzaaiende taal’, aldus de president in zijn condoleance.

- Advertentie -