23.3 C
Amsterdam

Erdogan dreigt met bouw Turkse marinehaven in Cyprus

Lees meer

Turkije heeft gedreigd een marinehaven te bouwen op Cyprus. Dit zei de president van Turkije Recep Tayyip Erdogan tijdens de 50-jarige herdenking van de Turkse militaire invasie op het eiland. Deze invasie splitste Cyprus op in een Turks en Grieks deel.

Zo meldt de Arabische nieuwssite Al Jazeera. De Turkse president beschuldigt overigens Griekenland van dezelfde militaire plannen, die hij naar eigen zeggen niet onbeantwoord kan laten.

Precies vijftig jaar geleden leidde het Turkse leger een invasie op het eiland, nadat er een Griekse staatsgreep was gepleegd die gesteund werd door het junta-regime in Griekenland. Het doel van deze staatsgreep was aansluiting bij Griekenland.

Turkije stak daar met de invasie een stokje voor en beriep zich daarbij op haar rol als ‘beschermer’ van de Turkse Cyprioten op het eiland. Sindsdien wordt meer dan een derde van het eiland bezet door een Turkse troepenmacht.

Meer dan 160.000 Griekse Cyprioten uit het noorden vluchtten toen naar het zuiden, en een kleiner aantal Turkse Cyprioten (45.000) uit het zuiden naar het noorden.

In 1983 werd op initiatief van Turkije de ‘Turkse republiek van Noord Cyprus’ uitgeroepen, die alleen door Turkije wordt erkend. Vredesplannen van de VN om het eiland weer te herenigen liepen spaak, de laatste in 2017.

- Advertentie -